любопитно

Нов вид туристи се насочват към България

Време е да се садят картофи, да се берат сливи и домати, да се оправи покривът и кравата ще ражда, но не ви се занимава с всичко това? В такъв случай можете да поканите ентусиасти от цял свят, които да дойдат и да ви помогнат в замяна на подслон и храна.

Един от най-големите пазари на работна ръка се е приютил в сайта www.workaway.info. В него всеки ден се качват стотици обяви за работа.

Предложенията обикновено са за по няколко месеца, като варират от гледане на хлапета в Австралия, през проектиране на покриви във Франция, та до бране на биопродукти в Перу и отглеждане на зайчета в България.

В сайта избирате държавата, в която искате да работите и ви излизат какви ли не предложения. За да комуникирате с работодателите плащате 25 евро, но само разглеждането на офертите е безплатно.

В сайта има и няколко страници с обяви от България. Чужденци, които са се преселили у нас, пък и много сънародници търсят помощ за какво ли не.

Още на първата страница с оферти от нашенци излиза ранчо за коне край София. Домакините там канят ентусиасти да им помагат както за конете, така и за кравите и свинете, които отглеждат.

Нужна им е работна ръка за биоградината, пазаруването и готвенето, както и за ремонт на някои от постройките. Вече няколко лета са идвали чужди гости и са възхитени от красотата и условията тук.

домати
Розови домати – любими на българи и чужденци

Хубавото на всички тези оферти е, че се работи по около 5 часа на ден, 5 дни в седмицата, а останалото време гостите или се разхождат и опознават нашата родина или се хващат на стандартна сезонна работа със заплата и т.н.

Друга оферта иде от нашенци в село Водица. Те са пуснали обява, че имат големи планове за нова градина. Трябва да се изчисти теренът, да се разшири кочината, да се измаже и стегне лятната кухня, отделно трябва да се сади в градината. Цепенето на дърва е допълнителен „бонус“.

В замяна на целия този труд нашенците предлагат храна и подслон. Домакините освен бърз интернет не могат да предложат много удобства – соларен душ през лятото и еко тоалетна на двора. Въпреки това европейци от всички краища на континента се натискат да помагат за такъв тип обяви.

Стотици пък са обявите на чужденци, които са се заселили у нас и канят други да помагат в малките им ферми, градини, хотели и т.н. Доста интерес има например към обявата за фермерска работа край язовир „Искър“. Кевин и Тина гледат много добитък и търсят хора, които да се грижат за него, освен това трябва да бачкат в градината и да поправят стария хамбар наблизо, пише в. „Телеграф“.

Има и други оферти, които са доста по-странни – двойка британци търси ентусиасти, които да им помагат във фермата, но и да са съгласни да колят зайците… „Моля ви, нека това не ви отказва да кандидатствате“ – призовават домакините – „особено ако искате да видите целия процес от началото до масата“.

Хората сериозно се трудят – гледат овошки, опитват се да зидат стени с глина, гледат животни. Наградата обаче е сладка – всеки ден се подкрепят с по няколко бири, чаши вино или пък ракии, барбекюто също дими всеки ден. Гостите може да бъдат настанени и на палатка в двора.

50-годишен французин пък си гледа розови домати край Велико Търново и търси помощник, който да бъде част от семейството за няколко месеца. Въпросното семейство наброява „4 кучета и много котки“. Под покрива на Родо не се яде месо и ако имате потребност от животински продукти – „идете в едно от двете кафета в селото, за да се храните там“, пише французинът.

Пол пък е на 26 и преди време си е купил имот край Велико Търново, който трябва да се облагороди. Къщата, за която се търсят работници, има нужда от цялостно изграждане на разбити стени. Водопроводчици, градинари и чистачи са добре дошли.

Пол обаче е нежна душа и се увлича по музиката, тъй че търси хора със сходни интереси. Хубавото е, че има задължителна сиеста на обяд, през уикендите – дълги разходки из областта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button