здраве

Какви са ползите от хряна и как да го използваме правилно?

В този материал ще ви разкрием какви са ползите от хряна и при кои здравословни проблеми помага.

Факт е, че той се отглежда от незапомнени времена. В България много популярна комбинация е сок от цвекло с настърган корен от хрян.

Листата на растението често пъти се добавят към туршии. Те са чудесно средство за съхранение за по-дълго време на киселите краставички, например.

Освен при консервирането на зеленчуци, хрянът може да е от огромна полза и при редица здравословни проблеми. Той е изключително богат на витамини, етерични масла и редица други полезни вещества.

Факт е, че ако използвате хряна правилно, можете да подобрите значително състоянието на целия си организъм.

Едно от нещата, за които можете да го използвате, е да отстраните излишната сол от организма си.

ползите от хряна
Ползи от хряна

Хрянът е уникално растение. Листата му ще ви позволят да извлечете излишната сол от организма си чрез порите на кожата. За целта са ви нужни само листа от растението.

Преди лягане вземете няколко листа от хрян, наредете ги по врата и гръбнака и ги завийте с кърпа.

След това увийте с фолио, за да може да ги задържите. На сутринта листата ще се разпадат в ръцете ви.

Повтаряйте тази процедура докато не извлечете излишното количество сол от организма си. Ориентир, че това се е случило, е когато тялото ви престане да задържа течности.

В случай че ви измъчват постоянни и много силни болки в гърба и ставите, можете да решите този проблем бързо и лесно с помощта на хрян.

Нужно е да съберете първите млади листа от растението и да ги поставите в стъклен буркан. Залейте ги с водка, колкото да ги покриете, затворете и оставете да престои на тъмно за два дни.

След това еликсирът е готов за употреба. Вземете няколко от листата от хрян и ги натъркайте върху болното място. Не след дълго ще усетите, че болката започва да отшумява.

Хората, които са измъчвани от проблеми със ставите или сърцето, често пъти се будят подпухнали.

През лятото проблемът се задълбочава допълнително от жегите. Хрянът обаче е толкова мощен, че може да се справи даже и с тази нелека задача.

Настържете 150 гр. хрян, добавете прясно изцедения сок от два лимона и разбъркайте. Взимайте от тази смес по 1/2 с.л. два пъти дневно. Бъдете внимателни, защото има доста силен диуретичен ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button