любопитно

Каква е разликата между различните видове кафе?

Кафето е неизменна част от живота на много голяма част от хората от съвременното общество.

Почти няма човек, който да не започва деня си с чаша от горещата и ароматна напитка. Всеки пие кафето спрямо собствените си предпочитания.

Някои хора пият кафето си късо, вярвайки, че така то е по-силно.

Предполага се, че в по-малкото количество течност се съдържа по-голяма доза кофеин и така ободряващият му ефект е по-силен.

Замисляли ли сте се обаче дали това е така или вярвате в поредната измислица?

Подобно на култовия надпис: „Турското кафе е виетнамско“, така и схващането за късото кафе всъщност не е от най-достоверните.

Истината е, че дългото кафе (еспресо, шварц) всъщност е много по-силно от късото.

Вероятно се чудите как е възможно това? Като всяко друго нещо, така и това си има своето обяснение.

кафе
Пиете ли кафе?

А то е, че кофеинът е водоразтворим. В този ред на мисли – колкото повече вода преминава през цедката, толкова по-силно става вашето ароматно кафе.

За сметка на това късото кафе има много по-силен и наситен вкус. Ако това е ефектът, който търсите, то значи правилно сте заложили на дългото кафе.

Има хора, на които им е достатъчно просто да усетят аромата на кафето, за да се заредят с достатъчно енергия за целия ден.

От казаното дотук следва да направим извода, че дългото кафе е с по-наситено съдържание на кофеин, но пък за сметка на това късото кафе е с по-силен аромат.

Италианците са една от нациите, които знаят как да приготвят отлично кафе.

Те предпочитат да пият късо кафе, тъй като това им позволява да пият доста на брой кафета дневно и в същото време да се наслаждават на прекрасния му аромат.

По този начин не натоварват и тялото си с излишна доза кофеин. Излишно е да споменаваме, че всяко прекалено нещо не е полезно за здравето.

В този ред на мисли – това не означава, че ако пиете късо кафе, трябва да изпивате конски дози.

У нас за късо кафе се смята това, което съдържа около 25-30 мл. течност. Нормалното е около 50-60 мл. течност, а дългото – около 120-130 мл.

Освен това е много важно да се знае, че колкото повече вода минава през кафето, толкова се извлича не само кофеин, но и доста вредни съставки.

Поради тази причина еспресото трябва да се екстрахира не по-дълго от 25 секунди.

Източник: https://womanbg.com/

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button