любопитно

Как можете да си купите приказен остров на екзотично място?

Бял пясък, лазурно море, кокосови палми, пълно спокойствие…

И всичко това може да бъде само твое. Напук на очакванията не е нужно да си богат като Бил Гейтс или Карлос Слим, за да се сдобиеш със собствен самотен остров нейде из океана.

Достатъчни са и само 300 000 евро. За толкова пари, колкото струва къща в „Бояна“ средна хубост, човек може да се сдобие с остров в Южния Пасифик, сочи обява на сайта www.privateislandsonline.com. Друг е въпросът, че пътят до там струва още няколко хиляди евро.

Островът със звучното име Тахифехифа е на 15 километра от най-близкото населено място от архипелага Тонга. Идеален е за екологичен курорт с бунгала над водата. Има най-ситния бял пясък, хвали го сегашният му собственик. Площта му е точно 4444 кв. м. От острова може да се наблюдава миграцията на китове, а на плажа – гнездене на костенурки. Заобиколен е от коралов риф, идеален за гмуркане.

Тахифехифа е най-евтиният тихоокеански остров, който може да се закупи в момента.

Има и други подобни, обявени на тънки цени. Класически атол може да се купи за няколкостотин хиляди долара, пише в. „Телеграф“. Например този, където е акостирал и известният френски мореплавател Бернар Моатесие, си търси купувач, готов да даде 640 000 долара за внушителните 68 000 кв. м. Намира се във Френска Полинезия.

остров
Много хора искат да си имат остров
Атолът Мануханги се намира също насред Тихия океан, на 850 км от Таити. В средата му има великолепна лагуна, а той самият е заобиколен от коралов риф.

Проблемът с атолите е, че те са почти изравнени с морското равнище. Заради бушуващите в океана тайфуни и покачването на океанското ниво на следващата година след покупката собственикът им може и да не ги завари.

Коралови рифове, бял ситен пясък, топла плитка лагуна с кристална вода (любимо място и на акули впрочем), кокосови палми – така изглежда класическият тихоокеански остров, късче от рая, което може да бъде само твое.

Много от островите са напълно пусти, други обаче се продават с идеята да се разработят в екологичен курорт. На част от тях вече има изградени бунгала. Такъв е Муте Ити – малък частен остров, разположен в най-красивата част на лагуната Бора Бора в Южния Пасифик.

Площта му едва 4500 кв. м. А цената е 800 000 евро. С лодка се достига за пет минути до летище, на същото разстояние е и основният остров.

Макар да е оборудван с модерни удобства, Муте ити изглежда като девствен остров.

Всички бунгала са изградени според местния таитянски стил. Има вода, като тропическите дъждове се събират в резервоари, както и електричество от генератор.

Има дори покритие на мрежата на мобилен оператор.

Къщата на собственика е 53 квадрата с две спални. Има 3 бунгала за гости от 40 квадрата, както и специална къща за развлечения според таитянската традиция. Кухня и склад допълват удобствата на островчето, което е красиво, но съвсем не изглежда луксозно – дори някои от мебелите в бунгалата са от „Икеа“, както и столовете на плажа.

Има и други варианти, които са още по-нискобюджетни като например вместо цял остров да си купиш само парцел от него. На цена от 125 000 долара може да се купи парцел на остров от групата Фиджи – Мавува.
Собственикът на острова има концепция как да го разработи и превърне в малък курорт.

Идеята е да се продават парцели край брега, където отделните собственици да си строят ваканционни къщи с минимални щети върху природата. На плажа пък ще бъде построен клуб, ресторант и бар, които да се ползват от собствениците и техните гости. Предвидена е и малка марина за яхти.

Интересното на острова е, че в едната му част има защитена коралова лагуна, има и два плажа с такова разположение, че на единия може да се посреща изгревът, на другия да се любуваш на залеза.

Вътрешната част на острова, която се издига на 35 м, пък е отредена за открито пространство и ботаническа градина.
Островът е достъпен на 10 минути с лодка от втория по големина остров от Фиджи. На най-близкото летище пък всеки ден има полети.

Има наистина състоятелни хора. Най-скъпият остров в Южния Пасифик е Катафанга, също част от Фиджи. Той струва 25 милиона евро. Досегашния му собственик е започнал изграждането на луксозен курорт, но явно е зарязал проекта. Инфраструктурата, вече построена, се оценява на 20 милиона долара.

Започнати са 20 големи ваканционни вили, които трябва да се завършат. Предвидено е и голф игрище. Площта на острова е внушителна, има пясъчни плажове, коралов риф. Прокарани са пътища към вътрешността.

Островът е дълъг точно една миля. Подходящ е за хотелски предприемач, за собственик на бутиков спа курорт или просто за луксозно бягство от суетата на света. Далеч от папараците.

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button