новини

Как един изоставен павилион се превърна в модерна читалня в София?

500 читатели и 1800 томчета книги – това е статистиката за 20-те дни съществуване на читалнята пред Народния театър.

Мястото привлича като с магнит не само софиянци, но и чужденците, които се разхождат в Градската градина, разказва Павлина Радославова. Стъкления павилион на Читалнята, който е до фонтаните пред Народния театър и в близост до Софийската градска галерия, трудно ще пропуснеш.

Плюс това отвън са разположени големи дървени букви, които са атракция за чужденците, а и за децата. С тях си изписват имената, после се снимат, разказва Павлина. „Идеята ни е всичко да е свързано с кирилицата, която представя книгите, събрани вътре, и промотира четенето“ обяснява тя.

Според нея сред най-активни са децата. Вече има малчугани, които са идвали по няколко пъти за нови книжки. Имат записани и възрастни, които също са връщали томчета по няколко пъти.

В стъкления павилион често се спират баби с внучета, които търсят книжки за свободното време. Възрастните обаче искат класически автори за наследниците, те пък предпочитат повече съвременни, сочат наблюденията на Павлина.

По рафтовете в Читалнята са подредени доста от историите за модерни приказни герои – Тими Провала, Малкия Никола, Лили Чудото. Те са и новите любимци на децата, обяснява Павлина. Харесвана е и българската авторка Юлия Спиридонова – Юлка. „Оказва се, че по-класическата литература не е токова атрактивна за децата.

Те живеят в друго време и приключенията на Ян Бибиян, който отива на Луната не ги вълнуват толкова“, смята Павлина. В Читалнята разполагат и с тийнромани, най-търсени са „Игрите на глада“ на Сюзан Колинс, „Дивергенти“ на Вероника Рот, „Вината в нашите звезди“, „Хартиени градове“ на Джон Грийн. Поредицата на Рик Риърдън „Пърси Джаксън“ пък е детронирала Хари Потър.

читалнята пред Народния театър
Читалнята пред Народния театър привлича стотици читатели

На интерес се радва и книжка за повишаване на финансовата грамотност на малчуганите. Често взимат и класически детски приказки. Наскоро в Читалнята идват деца от социален дом, водени от учителката си, и си правят карти, споделя Павлина.

Според Павлина сред най-ценните издания, които пазят, е това на Червената книга на България. Тя не се дава за вкъщи, може да се разглежда на място, защото е рядка и не се среща, нито се продава.

Сред най-четените български автори е Георги Господинов. И петте издания на „Физика на тъгата“ са дадени на читатели, обяснява Павлина. Секцията с нова българска литература е поставена тенденциозно на първия етаж, защото държат много на нея и искат хората да се спират по-често точно там, казва още тя.

От БГ авторите четен е също и Алек Попов. Добре представени са и родните класици. По рафтовете има също и съвременна чужда европейска и американска литература, руски автори. Новата книга „Подчинение“ на Мишел Уелбек например свършила за нула време.

Търсят се много и по-актуалните заглавия като „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ на Юнас Юнасон и „Крадецът на книги“ на Маркъс Зюсак. Хората обаче взимат и по-класически автори като Гюнтер Грас, Умберто Еко, Солженицин. Много е посещавана и секцията с пиеси, четат се и разказите, казва Павлина.

Въпреки че имат сериозна колекция любовни романи и кримки, посетителите не търсят само комерсиални автори, обобщава Павлина. „Повечето идват, оглеждат и взимат нещо, което им хареса. Други пък рискуват с непознати автори и жанрове“, споделя тя.

Притежават също и богата колекция от списания, албуми и книги за София и България. Търсят ги много чужденци. В Читалнята един ден влиза момиче от Швейцария. Друга тяхна читателка пък взима детски книги, за да учи български, тъй като е живяла в Италия, майка й е българка, баща й италианец и тя сега наваксва знания.

Дарете любимото си томче!

Донесете любимата си книга и я споделете с останалите, това е принципът на Читалнята. Идеята е там да съберат хубави качествени книги, а не хората просто да разчистят библиотеките си. На място правят и вторична селекция, защото не всички дарени книги са подходящи.

За да станете читател, не е нужен депозит, казва Павлина пред в. „Телеграф“, просто трябва да дадете една книга и картата ви е готова. Това е вместо членска карта. Срокът за връщане е стандартен – 20 дни. Но ако някой не успее, презаписват томчетата.

Тъй като имат книги, които се дублират, смятат да ги дарят на читалищни библиотеки. Сега търсят много детски книги, защото малчуганите са активни в четенето и искат да имат по-голямо разнообразие. Ще са благодарни също и на албуми за София със снимки.

От средата на септември планират събития – представяния на книги, четения. Читалнята е съвместна инициатива на Сдружение за градски читални и на Общинско предприятие „Туризъм“. Идеята е да функционира и като информационен център за туристите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button