здраве

Как да живеем в хармония и добро здраве, използвайки методите на индийската медицина?

ДИШАНЕТО – КЛЮЧ КЪМ ЗДРАВЕТО

Настанете се удобно в седнало положение, сложете лявата си ръка върху лявото коляно.

С десния палец на ръката запушете дясната си ноздра и вдишайте въздух с лявата. После издишайте пак през лявата ноздра. Продължете така в естествен ритъм, без да насилвате дъха.

Сменете позицията – дясна ръка върху дясно коляно, левият палец запушва лявата ноздра. Вдишайте и издишайте през дясната ноздра. Продължете да сменяте ноздрите в рамките на няколко минути.

Отпуснете ръце върху двете колене и вдишайте с двете ноздри. Затворете очи за 2 минути, за да се възползвате максимално от ефекта на това упражнение.

ЕДИН АЮРВЕДИЧЕН ДЕН – СУТРИН

Заредете се с тонус още от ранните часове на деня.

Периодът между 6 и 10 часа е вата – енергията е силна, чиста и лека. Тялото е отпочинало, освободено от токсините, дишането е спокойно. Събуждането трябва да е хармонично.

Отделете няколко минути, за да приемете психически новия ден, усмихнете се и бъдете позитивни още с отварянето на очите си.

Добрите сутрешни навици помагат за доброто настроение.
Отидете в тоалетната, освобождаването от токсините е добре да се прави всеки ден в едни и същи часове. След това преминете в банята , измийте зъбите си и не забравяйте да почистите езика със специална четка.

индийска медицина
Съвети за здраве

Изпийте една чаша топла вода, за да „събудите”храносмилателната система.
Направете няколко леки физически упражнения или походете пеша около 20 минути.
Закусете, после вземете душ и… денят може да започне.

ДО ОБЯД

Наработното място се постарайте да сте възможно най-спокойни.

Не си нала­гайте сами напрежение, пазете енергията си.
Отделете време за един истински обяд не след 12,30, а в 12 часа, когато храносмилателната система е най-готова да работи.

Поразходете се след обяда, а ако имате възможност, направете кратка почивка в леглото (около 20 минути), преди да подхванете отново работата си.

СЛЕД ОБЯД

В края на работния ден направете разходка, за да прогоните стреса от изминалите часове. Същият ефект имат артистичните занимания, срещите с приятели.

Човекът „вата” има нужда от следобедна закуска, защото обича да се храни често, с малки количества.

Акосте„пита”, трябва да се задоволите стри хранения на ден- не ви е необходима следобедна закуска, ако сте хапнали добре на обяд. Човекът „пита” винаги огладнява в часовете за хранене, които очаква с нетърпение и апетит.

„Кафа”си похапва през целия ден, но трябва да внимава добре да подбира храната си, за да не се наложи да се бори с излишни килограми.

ВЕЧЕР

Вечеряйте навреме, най-добре при залез слънце. Храната ви трябва да е топла, но лека, за да не натовари храносмилането през нощта и така да смути съня ви. Достатъчно е да хапнете варени зеленчуци и някакъв млечен продукт.

Не си лягайте по-късно от 22 часа, за да прекарате достатъчно време в сън и да се събудите рано, в добро настроение. „Вата” обикновено чувства изтощение в края на деня и не протака лягането, докато „пита” все още се чувства в отлична форма, а „кафа” направо си е нощна птица.

Вата

Енергията ви е ограничена и бързо се изчерпва в хода на деня. Яжте солидно сутрин, без да прекалявате все пак с количествата. Можете да си запазите част от закуската за по-късно, например някой плод към 10 часа. Не пропускайте хранене, имате нужда от регулярност.

Невинаги усещате жажда, но трябва редовно да пиете течности, за предпочитане топли, тъй като не понасяте студа. Изберете успокояващи билки и си приготвяйте отвари от тях – лайка, джинджифил, майорана.

Пита

Вие изпитвате глад веднага след ставане от леглото. Правете си обилна закуска, като избягвате соковете от цитрусови плодове и млечните продукти.

Можете да пиете студени напитки за разлика от другите доши – в Индия дори водата се пие затоплена. Билките, подходящи за вас, са кориандър, копър, пиперлива мента, кардамон.

Кафа

Вие сте лакоми и обичате да се храните до „запълване“. Обикновено сутрин нямате апетит. Подбирайте здравословни храни – плодове и нискомаслени млечни продукти.

Избягвайте сладкишите. Вашите билки са джинджифил, хибискус, кардамон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button