Цветя

Хищни растения – красиви, лесни за отглеждане и полезни за дома

Те всъщност са много красиви, лесни за отглеждане и… полезни за дома.

Хищните растения са страховити само на думи. В действителност те са напълно безобидни – със сигурност няма да ви ухапят ръката, нито пък ще изядат кучето.

Хранят се с насекоми и могат да намалят значително присъствието им в дома ви. Ето какво хищно може да си отглеждате в стаите, стига да се престрашите.

Пингвикула (петлуга, тучница)

Разпространена е предимно в централните части на Америка. Цъфти през август и септември. Видът й не е много ефектен, особено в диво състояние. Но пък има нежни цветове, които много приличат на горските теменужки.

ПОЛЕЗНО

Тя се чувства идеално в банята, тъй като там има много висока влажност. По принцип в природата расте върху мочурливи почви, така че си направете сметка колко влажно трябва да е около нея.

В същото време има нужда от добре осветено място, температури не по-ниски от 10 градуса, да се пази от течение. Харесва дъждовната вода, така че може да събирате за поливане.

хищни растения
Хищните растения са полезни за дома

Малко мъх по пръстта ще запази влагата. Цветето няма нужда от торене.

Сарацения

Тя има няколко разновидности и всичките са много интересни. Има с цветове като канички, които носят името „флейта“.

Други са наситено пурпурни и тумбести и се считат за едни от най-красивите месоядни растения. Родина на това цвете е Северна Америка.

ПОЛЕЗНО

Тя не се отглежда трудно, независимо от вида. Важното е да спазите две основни условия: саксията да бъде поставена на много светло място и да поливате редовно.

Непентес

Това красиво цвете се среща често в Азия и Австралия. Цъфти в периода юли-август и много обича влагата. Улавя насекомите в подобните си на кани цветове.

ПОЛЕЗНО

Трябва да бъде поставено на много светло място, но без до него да достигат преки слънчеви лъчи.

Поддържането на постоянна влага е задължително, както и редовното оросяване на листата.

Но водата трябва да е филтрирана. Добре е също така саксията да се потапя във вода от време на време. Не се тори, тъй като насекомите, които хваща, са му достатъчни, пише „Журнал“.

Но ако остане без жива плячка, трябва да помислите за подходяща за този вид растения течна тор. Внимавайте при пресаждане – корените му са доста крехки.

Росянка (дрозера)

Тя идва в Европа от далечна Австралия, но се среща и в големи количества в южните части на африканския континент. Цъфти през юли и август и е много ефектна.

Прилича на слънце, а листата и са покрити с блестящи червени власинки. Точно тези власинки са нейната тайна. Те са красиви и привличат насекомите.

Но в същото време са много лепкави и излъгалите се летящи остават завинаги залепнали. След като хване насекомото, росянката прибира листата си като юмрук и го хваща в истински капан.

ПОЛЕЗНО

У дома тя се чувства най-добре във влажно помещение – например банята, стига да има прозорец. Трябва да се полива редовно, с мека вода, а през лятото да изваждате саксията на открито. Най-опасни за нея са засъхването на почвата и измръзването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button