градина

Ако засадите тези зеленчуци един до друг, ще се радвате на невероятна реколта (II част)

Ще се радвате на пребогата реколта, ако спазите тези съвети

Както вече споменахме в първата част на този материал, много е важно да засадите правилно всички зеленчуци в градината.

Това далеч не се изчерпва с намирането на подходящото за тях място.

От особена важност е кои зеленчуци ще засадите в съседство. От това до огромна степен зависи на каква реколта ще се радвате.

Ако искате да се радвате на богат урожай, би било добре да следвате съветите, които ще ви дадем в редовете по-долу. Ето ги и тях:

Картофи

Ще се радвате на богата реколта от картофи, ако подберете правилния им компаньон.

Опитните зеленчукопроизводители съветват да засадите в непосредствена близост до тях боб, зеле, царевица, броколи, маруля, кромид лук, чесън, патладжани, грах, репички.

В никакъв случай обаче не си позволявайте да сеете в непосредствена близост до картофите култури като пъпеши, краставици, тиквички, слънчоглед или домати.

Фасул

Ако искате да се радвате на добра реколта от фасула, добре е да засадите в непосредствена близост зеленчуци като броколи, моркови, царевица, карфиол, зеле, целина, грах, краставици, картофи, патладжани, тиквички и репички.

Добре е да запомните обаче, че не би се чувствал комфортно и не би ви зарадвал с добра реколта, ако го засадите в близост до слънчоглед, кромид лук, чесън или пипер.

Домати

Тези зеленчуци ще се чувстват най-добре, ако в съседство до тях засадите боб, краставици, босилек, аспержи, целина, моркови, копър, кромид лук, репички, марули, магданоз, черен пипер, спанак или мащерка.

За сметка на това обаче не биха се чувствали добре, ако техни съседи са култури като царевица, картофи или различни видове зеле.

Краставици

За да се радвате на добра реколта от краставици, е нужно да ги засадите в близост до карфиол, грах, салата, зеле, броколи, царевица, боб или слънчоглед.

Не е добра идея обаче да ги засадите в близост до картофи, билки или пъпеши.

Зеле

То ще се чувства отлично, ако негови съседи са култури като краставици, кромид лук, картофи, боб, копър, салата, целина, градински чай, мащерка или спанак.

В същото време обаче е добре да избягвате близостта му с ягоди, броколи, карфиол и домати.

Цвекло

Добри съседи за така полезното цвекло са култури като карфиол, броколи, аспержи, кромид лук и маруля.

Не го засаждайте обаче в съседство с боб.

Кромид лук

Ще се радвате на добра реколта, ако го засадите в близост с броколи, зеле, картофи, спанак, цвекло, марули, моркови или чушки. Съседи като градински чай, боб и грах никак не са добри за него.

Снимка: Pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button