градина

Календар на градинаря: Какво се сади през април и май?

Ако и вие обичате да си отглеждате зеленчуци в градината, този календар на градинаря определено ще ви е от полза!

Той ще ви ориентира кои зеленчуци се засаждат през месеците април и май. Така ще ви е много по-лесно. Много хора, които се занимават с тази дейност отскоро, не са съвсем наясно кое кога да се сади.

Ето какво можете да засадите в градината си през месеците април и май:

Култури, които трябва да се засадят през април:

Репички
Те се засаждат на дълбочина от един сантиметър. След като ги засадите, трябва да прекопавате редовно почвата, тъй като обичат да им е рохкаво. Редовното им поливане също е от огромна важност. В противен случай ще получите не само леко люти, а и нагарчащи на вкус репички.

Грах

За да сте доволни от реколтата грах, трябва да му осигурите достатъчно слънце и въздух. Засадете семената директно в лехите, като леко ги притискате надолу.

Повечето сортове грах растат доста нависоко. Поради тази причина е добре да разполагате с колове, по които да се увие или пък да изплетете някаква мрежа, по която да пълзи.

какво се сади
Какво се сади през април и май?

Джоджен
Тази подправка можете да засадите не само в леха, а и в саксия у дома. Ще расте най-добре, ако подберете сухо, топло и защитено от вятъра място. Тогава ще отгледате подправката най-лесно. Имайте предвид, че не се нуждае от големи количества вода и не би било добре да я преполивате.

Червено цвекло
Червеното цвекло се нуждае от дълбока почва, тъй като малките на вид грудки имат доста дълбоки корени.

Култури, които трябва да се засадят през май:

Копър
За да имате достатъчно количество от свежата зелена подправка, трябва да подберете полусенчесто и доста влажно място. Ако го засадите навън, трябва да го предпазите от климатичните влияния, тъй като стръкчетата са много крехки.

Зелен фасул
За да поникнат по-лесно, трябва да накиснете бобчетата във вода един ден преди да ги засадите.

Тиква

Преди да засадите разсада в лехите, трябва да обогатите почвата с компост. Освен това се нуждае и от мрежа за укрепване.

Тиквички
В календар на градинаря е хубаво да си отбележите, че разсадът предпочита топло място. Ако му го осигурите, семената ще покълнат до няколко дни.

Краставици
Най-добре би било да ги засадите в парник, ако разполагате с такъв. Имайте предвид, че пряката слънчева светлина не им се отразява добре. Поливайте ги с хладка вода.

Царевица
Обогатете почвата преди засаждането й с много компост. Тази култура се нуждае от много слънце и рохкава почва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button