новини

8 американски университета наддават за нашенец, който никога не е стъпвал в училище

Първият от дипломиралите се у нас домашни ученици Георги Порумбачанов има предложения от осем американски университети и колежи да продължи образованието си там.

Жоро има и предложения за стипендии от тях, разказа баща му Петър Порумбачанов, който ръководи Асоциацията за домашно образование у нас.

Наскоро организацията проведе годишната си среща в Трявна.

Там се събраха семействата на деца, предпочели да обучават рожбите си у дома, а не да ги изпратят в училище, понеже не вярват на образователната ни система.

Статистика

Няма точна статистика колко семейства са загърбили училищното образование и обучават децата си вкъщи, но над 300 са тези, които са заявили това публично, казва Порумбачанов.

Над 100 семейства участват в срещата, като повечето семейства подготвят у дома си повече от едно дете. 220 пък са членовете на асоциацията.

Георги Порумбачанов
Георги Порумбачанов (вляво) никога не е ходил на училище, сн: bgnow.eu

„Тази година искаме да разясним на хората, които са се заели с това, как могат да бъдат направени програми за домашно обучение в български условия, така че те да следват интересите на детето“, разказва пред „Телеграф“ Порумбачанов.

По неговите думи повечето семейства купуват готови програми от САЩ, където има специални институции, признаващи домашното обучение по цял свят.

Парадоксът е, че след като завършат по тези програми, децата не могат да кандидатстват в български университети, защото тук това обучение не им се признава.

Могат обаче да учат в американски. Цената на една такава програма е до 400 долара в зависимост от предмета.

Ментор

Дариел, който е български домашен ученик, вече работи като ментор в „Гугъл“, при това без да излиза от България, разказа Порумчабанов.

Много от домашните ученици работят също от вкъщи и правят пари още преди да са получили дипломите си.

Неговият собствен син Георги се интересува от лингвистика и пресява филологическите факултети на поканилите го чужди университети, за да си избере най-подходящия.

„Не е вярно, че домашните ученици са предимно от големи градове. Ние обучаваме и четирите си деца вкъщи и сме от Силистра, има хора от Асеновград или от Казанлък“, казва той.

На срещата децата продават и ръчно изработени украшения, чаши и сувенири, за да покажат, че освен към обучението си, се отнасят много сериозно и към изкуството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button