новини

13-годишно дете: Нито Николета ме интересува, нито „Биг Брадър“!

Казва се Мишо и е само на 13 години! В ломското село Василовци всички го познават, без да е обратен, без да е с татуировки от глава до пет и без да е оплел най-личните местни моми. Там, макар че според последното преброяване живеят само 1208 жители, си имат действащо читалище, на чиято сцена същият този юнак редовно приковава погледите на своите съселяни, рецитирайки Ботев.

От два месеца насам Михаил Цветков е най-голямата знаменитост във Василовци. Сред десетки деца от цялата страна тийнейджърът спечели първо място на Националния ученически конкурс „Вазова България” за рецитиране на стихотворението „Възпоменание за Батак”, организиран от музея на Иван Вазов в Сопот.

Защо реших да ви разкажа за това момче? Защото Мишо от Василовци е от онези млади българчета, непокварени от върлуващата деморализация на нацията, които не се вълнуват с кого спи Николета, нито дали за девственица или парясница ще се ожени Фики, а пред пошлото зрелище „Биг Брадър” предпочита дебелите учебници по история.

Тази пролет Михаил Цветков завършил основното училище „Петко Рачов Славейков” във Василовци с почти отличен успех. Малко преди края на учебната година класната ръководителка на седмокласника, г-жа Румяна Ангелова, изпратила Мишо в директорския кабинет. Момъкът, по природа притеснителен се почудил какво ли може да е сгафил, че да го привикват на „килимчето”. Директорката г-жа Иванова обаче възложила на Мишо отговорна задача – със съучениците му да подготвят проект за националния конкурс „Вазова България”.

„Трябваше да се подготвим с няколко изяви. Цветослава, Ренета и Галя от моя клас изпяха и записаха една хубава българска песен, „Боят настана”. Никол написа есе за природните красоти на България, направихме и презентация за нашата родина. А аз изрецитирах стихотворението на Вазов, знаех го от преди това, защото

Мишо
Браво, Мишо!

ми е от любимите, бях го научил за една седмица. Всичко това беше изпратено в Сопот”, разказва будният 13-годишен българин.

Минало време и от Сопот се свързали с г-жа Иванова, за да я уведомят, че ученикът от нейното училище е най-добрият рецитатор и печели първа награда в националния конкурс. От Вазовия музей в родния му град поканили Михаил, за да му връчат наградите – грамоти, книги, статуетка на патриарха на българската литература, а и за да изнесе рецитал на живо.

„В малката зала в музея на Вазов имаше около 50 души – родители на останалите деца, местни народни будители и хора, свързани с конкурса. Готови бяха да се разплачат. Аз самият всеки път, когато казвам това стихотворение, го изживявам все едно съм там, все едно съм бил в Батак”, вълнува се рецитаторът.

Поройни сълзи, казват, бликвали и от очите на ония, гледали чувственото изпълнение на юнака за Батак из социалните мрежи. Там, уви, видеото му се споделя с далеч по-мудни темпове от селфитата на втръснали манекенки, златотърсачки и чалга девици с изкуствени цици, без цици, по гащи, по джуки и други подобни извращения на съвременното „модерно” общество, пише в. „Уикенд“.

Мишо, за щастие, не е „модерно” българче. Не иска да подражава на Криско, не мечтае да кара „Мерцедес” за разлика от градските деца на своята възраст и вместо да прекарва часове пред всякакви модерни джаджи, предпочита игрите на стражари и апаши, на криеница или пък четивата за геройствата на Самуил и Крум.

„Рап и чалга не слушам. Моят музикален идол е Емил Димитров, Лили и Васил Найденов също. Тези песни са чисти, искрени, а не сегашните, в които се пее за „дупето й сочно”, как се „пукат готино” и как карат товар от Пабло Ескобар, нарежда идолите на голяма част от българските младежи Мишо. – Любовта към творчеството на Лили и Емил съм наследил от моите родители и не се срамувам от това, че не знам рефрените на чалга химните!”.

Мишо не гледа „Биг Брадър”, нито се интересува от семейните неволи на Николета. Казва, че нито от героите в скандалното шоу, нито от плеймейтката може да почерпи пример. Същият този Мишо, едно обикновено момче на 13 от България извън София, пита и не чака отговор защо риалити форматът с хомосексуалисти, бивши мутри и т.н. се излъчва в най-гледаното телевизионно време?!

„Ако хората в моята родина все повече заприличват на Кристиян, на Богданов и на онзи тузаря Цветелин, когато порасна достатъчно, по принуда ще напусна тази държава“ – не си харесва сънародниците младежът от Ломско.

Наесен Мишо ще напусне семейството си, за да отиде в големия град – Монтана. Приели го в специалността „Туризъм и свободно време” в Икономическия техникум. В училището се отнасят с уважение към самодейците и своите таланти, затова е сигурно, че рецитаторският талант и родолюбието на този млад българин няма да бъдат похабени.

„А когато завърша техникума, съм решил да кандидатствам в НАТФИЗ. Искам да стана голям актьор като Стефан Данаилов”, зарича се Михаил.

Но знаете ли кое е най-хубаво? Че родителите му, продавачка в хранителни стоки в Лом и железничар към жп гарата в Брусарци, имат в къщата си национално богатство!

В лето 2015-то, ако поетът от Сопот беше жив, щеше да напише „Ода за Мишо от Василовци” – едно дете от изчезваща България…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button