любопитно

Защо дамите толкова много обичат шоколада? Ето го обяснението!

Защо пък точно дамите?

Нито едно проучване досега не е доказало, че мъжете обичат колкото тях шоколада и желираните плодове.

Резултатите от направена в Германия анкета посочват: 68 процента от анкетираните жени имат „настървеност“ към шоколада; 50 процента признали, че за тях той е по-важен от сек*а.

Жените се нуждаят от него като ободряващо средство 22 пъти по-често, отколкото мъжете. Милиони се харчат годишно за шоколади, и то от личния бюджет на жените.

Женският организъм е устроен така, че да натрупва масти, които са необходими за съхраняване на плодовитостта и износване на детето в продължение на девет месеца. И затова жените имат влечение към калорични храни, а в шоколада са налице достатъчно мазнини и захар.

Наред с тях в него има и други съставки, които оказват благотворно влияние върху мозъчната дейност:

Фенилетиламин (това вещество се отделя от мозъка, когато сме влюбени, и е стимулатор на централната нервна система);

Теобромин (прилича на кофеина и стимулира мозъчните функции, ободрява, повишава концентрирането и мисловната дейност);

шоколад
И вие ли обичате шоколад?

Магнезий (минерално вещество, участващо в произвеждането на серотонин – трансмитер, който действа успокояващо и създава чувството за уравновесеност).

Предпочитанието към шоколада има наред с биологичните и психични аспекти: точката на топенето му е малко под телесната температура – разтопява се в устата и възбужда вкусовите луковици по-силно от всеки друг хранителен продукт.

Той се състои от смес на 500 аромата, а в детството ни е бил средство за поощрение при послушание и успехи в училище или пък утеха, когато сме страдали.

Все още е най-честият подарък за изразяване на уважение или за доставяне на радост. А радостите от шоколада са известни от столетия.

Ацтеките открили достойнствата на какаовите зърна, а също и насладата от шоколадовата напитка – впрочем тя била отреждана предимно за мъжете (може би заради фенилетиламина) и служела като афродизиак.

Вероятно затова великият индиански вожд Монтесума, преди да посети харема си от 600 жени, изпивал по 50 чашки.

Женският апетит за шоколад е особено голям в дните преди менструацията – потребността от сладко е естественият път за повишаване нивото на серотонина и постигането на равновесие.

Тъй като нивото на серотонина е най-ниско в дните преди започването на поредния цикъл, жените стават раздразнителни, нервни, нерешителни и изпитват голям, „вълчи“ глад за сладки неща.

Ако се познават тези биологични периоди и се задоволяват желанията за ядене, ще се постигне положително регулиране на предменструалните проблеми.

По време на овулацията се случва нещо друго. За около 48 часа нивото на ендорфините скача устремно нагоре, след което отново се нормализира.

След този ендорфинен изблик жените изпадат обаче в летаргично, отпуснато състояние. Обхваща ги копнеж към шоколад и други храни, съдържащи мазнини. След задоволяването на желанието за шоколад променливите настроения се изглаждат.

Преустройството на женския организъм по време на климактериума е естествено и биологично обяснимо. То води до непостоянство на настроенията, промени на тялото и дори повишаване на теглото.

А всичко това се дължи на хормоналните изменения. При намаляването на естрогените спада и нивото на серотонина, променя се и производството на ендорфини.

И тук отново идва на помощ шоколадът за възстановяването на хармонията в женския организъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button