любопитно

Запознайте се с най-странния пътешественик в света!

Пътешествия, срещи с нови хора и спиращи дъха пейзажи – всичко това се върти в главата на модерния човек всеки ден. Той се стреми към приключенията, чака ги и ги желае, както нищо друго.

Ирландецът Роб Даулинг е един от многото такива модерни хора. С тази разлика, че той винаги е мечтал за пътешествие с добър приятел.

Някой ценен, който няма да го съди и освен това ще му позволи да разгърне цялата си сила и воля, без да го ограничава. Такъв спътник може да е майка ни, любимият ни или друг роднина и приятел.

За Роб обаче това се оказва неговата вана. Да, да, говорим за малка черна вана, с която Роб е преживял повече, отколкото, с което и да е друго същество – одушевено или не. Тя се казва Шийла и също като Роб обича да пътува. Или пък не. Никой не знае.

Първото пътешествие на Роб и Шийла започва през 2006 г. Те плават по Амазонка заедно и изминават над 500 километра. За това не особено дълго пътуване те се сблъскват с толкова много трудности и опасности, че все едно са пропътували 5000 километра.

Шийла е от Перу и тръгва с готовност с Роб. Когато обаче навлизат във водите, които принадлежат на Революционните въоръжени сили на Колумбия – народна армия (ФАРК), всичко приключва. Бразилските власти също предупреждават Роб, че той е нежелан и трябва да се изнесе от земите им.

пътешествие
Той обича да пътува с ваната си!

Пътешественикът страда известно време в Рио, а след това се прибира в Ирландия, където го награждават за най-високи постижения. Всички обаче искат да се запознаят с мистериозната перуанка Шийла.

„Бях я оставил в Перу, защото нямаше как да я върна на острова. Когато се върнах, се оказа, че една жена я продала за една цигара“, разказва Роб.

Разлепил обяви навсякъде, че издирва своята вана и е готов да даде награда от $1000 за онзи, който му я върне. Оказало се, че Шийла е пропътувала доста километри и се е озовала в Колумбия.

Всъщност идеята за Шийла се родила още когато ирландецът бил на 20.

„С приятели си говорихме за нещата, които искаме да направим, преди да умрем. Аз се пошегувах, че искам да пътувам по Амазонка с вана. И ето че 20 години по-късно го направих“, казва през смях Роб.

След като се развежда със съпругата си след 22 години брак, мъжът решава, че или може да умре от депресия, или да започне нов живот. „Бях сам и нещастен.

Продадохме семейната си къща и имах едни пари, но животът ми беше приключил. Исках да направя нещо, с което да си върна отнетата мъжественост. Нещо наистина предизвикателно“, разказва ирландецът.

Така се сеща и за отколешната си мечта – пътешествие с Шийла. След не дотам успешното плаване по Амазонка двамата започват да събират средства и да се готвят за следващото предизвикателство – да изкачат Килиманджаро, пише в. „Телеграф“. Само преди месец завършват това предизвикателство, и то успешно.

„Мъкненето на Шийла на гръб към най-високия връх в Африка ме докара до ръба на смъртта и болката“, признава Роб. Той успява да изкачи върха за 5 дни, като през цялото време 45-килограмовата вана е вързана за гърба му, а температурите са много под нулата.

„Белите ми дробове почти отказаха, имаше моменти, в които не виждах, а краката ми щяха да се прекършат всеки момент“, спомня си Роб.

„Шийла е ключът към 4 от предизвикателствата, които съм си набелязал и никога не бих я оставил – за нищо на света!“, категорично заявява Роб.

Екстремно

Килиманджаро обаче не е последното пътешествие на двойката, а и съвсем не е най-екстремното. Още през октомври Роб и Шийла ще се отправят към боливийските солени езера.

„Ще пътуваме през 6000 кв. км напълно сами, като ще дърпам Шийла на специална количка”, обяснява схемата Роб.

„Много съм развълнуван, тъй като това е нещо, което никога не е правено“, вълнува се още ентусиастът.

Шийла ще остане в Африка, докато Роб уреди финансите за пътуването им. Сега се е заел с това да събере $8000, за да превози Шийла до Южна Америка. „Продадох всичко, за да спонсорирам тези пътувания – имам пари, колкото да се прибера вкъщи“, споделя Роб, но това не е оплакване.

Всички пари, които изкарва по един или друг начин, пък дарява на болните деца в Южна Америка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button