новини

За първи път: Тези елхи са ХИТ тази година – вижте защо!

Рекордно малко истински коледни дръвчета ще се предлагат за тази Коледа.

Причината е, че през последните години интересът към тях замира, а хората все по-често избират да украсят празниците си с пластмасово дърво.

„Хората все по-рядко си купуват традиционната елха, защото пазарът е залят с изкуствени. Освен че са по-евтини, те могат да се използват години наред.

Всеки си прави простата сметка, че финансово не е изгодно да даде 50 лева за елха, която след две седмици ще изхвърли.

От друга страна е грехота да се секат и унищожават дръвчета на по 5-6 години. Тези, които държат да имат истинска елха, все по-често избират живо дърво в саксия. То струва от 20 до 40 лв. и може да се засади някъде“, обясняват пред „Телеграф“ от горското стопанство в Бургас.

Заради заниженото търсене разсадниците предлагат силно лимитирани количества рязани елхи.

Горското стопанство в Царево разполага с 600 броя, но до момента не е продало нито едно, въпреки, че цената е само 12 лв.

Елха Коледа
Българите предпочитат изкуствените елхи

Толкова струват дръвчетата и в Карнобатския разсадник, където за продан са приготвени едва трийсетина. От тях са продадени едва две-три бройки.

В горското в Несебър пък от години са спрели да добиват рязани елхи. Там се предлагат единствено живи в саксии.

Стопанството е обявило за продажба 500 бройки, които със сигурност ще се похарчат през следващите десетина дни.

Цената на живите елхи е от 16 до 36 лв., като най-малките с височина 60-70 см. са и най-евтини.

В търговската мрежа пък е пълно с всякакви изкуствени елхи с разнообразие от размери и на различни цени от 5, 7, 9 , 11, 13, 15 лева за малките и средните и от 30-40 до 100 лева за по-големите размери.

Изкуствените елхи изместиха естествените и в Кюстендил, пише “Телеграф”. Все по-често се търсят пластмасови елхи, средна височина, като цената им достига до 25 лв.

Кюстендилци предпочитат да си вземат изкуствено дърво, тъй като то може да бъде използвано няколко години, а цената е далеч по-ниска от тази на естественото.

“Преди две години си купих изкуствена елха. Цената й беше 15 лв. и тази година също ще я използвам, тъй като е здрава.

Отделно от това не създава неудобство, когато започнат да падат иглички“, коментира 40-годишната Петя.

Първите естествени дръвчета все пак вече са по пазарите из страната. Очаква се те да се търгуват на цена от 20 до 100 лв, в зависимост от размера им.

Горските стопанства и разсадниците продават дръвчетата на цени от 6 до 25 лв. за брой в зависимост от височината и вида. Най-евтино се предлага черния бор.

Двуметрово дърво може да се купи само за 10 лв, а най-скъп е кедъра. При търговците обаче цената отива до три пъти нагоре. Истински хит са и елхите, засадени в контейнери, чиято цена е 60 лв.

„Може да са по-скъпи, но това е живо дърво. След това може да се посади някъде и по този начин не се унищожава“, коментираха местни търговци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button