здраве

Вода + хималайска сол = лек против бъбречни и жлъчни камъни

Въпреки че тя винаги е била част от храненето ни, споровете и несъгласията около нея никога не спират. Вредна или полезна? Или всичко е в мярката?

Постоянен спътник

В началото на човешката цивилизация солта е била възприемана като загадъчно и свръхестествено вещество.

Древните са хвърляли сол, за да отдалечат епидемиите, за да умилостивят бурята или за да благословят стадата.

Постепенно станало ясно, че тя може да се използва против кожни заболявания. Но също и за посрещане на скъпи гости като допълнение към хляба.

През Средновековието със сол са лекували рани и убождания, правели са лапи от осолена коприва при навяхване, използвали са я, за да предизвикат повръщане при стомашни проблеми, или в бани за подути крака.

След това са били установени качествата на солта за избелване на прането, за консервиране на хранителните продукти,за стопяване на снега, за миене на съдове и за какво ли още не!

Разтворена във вода, солта е в основата на химическата промишленост – тя е суровина за производството на хлор, сода каустик и водород.

вода и хималайска сол
вода и хималайска сол

Повишава опасно апетита

Солта е широко използвана в хранителната промишленост – тя не е скъпа, а подобрява значително вкуса на продуктите, заличава горчивите нотки, насърчава консумацията на напитки.

Освен това към нея се привиква лесно, така че има риск всяко следващо блюдо да бъде оценявано като недостатъчно посолено.

Благодарение на солта, която усвоява водата, осолените месни продукти стават по-тежки, без да са похарчени средства за това.

Днес производителите в Европа са длъжни да спазват определени нормативи и да намаляват съдържанието на сол в храните с 4 % годишно, докато се стигне до 25%.

Ползи за здравето

Промивки със солена вода облекчават хремата, афтите и гърлобола. Баните със солена вода са полезни при ревматизъм.

Солта елиминира тежките метали (живак, олово) от организма и унищожава калциевите наслагвания. Употребата на вода с разтворена в нея хималайска сол има благотворно влияние при артроза, артрит, бъбречни и жлъчни камъни.

Солта стимулира и регулира храносмилането.

Ако се прекалява

Разбира се, всичко е в дозата. В прекалено голямо количество солта подлага на риск сърдечносъдовата система, особено при повишено кръвно налягане.

Освен това неразумната й консумация ускорява остеопорозата, тъй като високото й ниво в кръвта благоприятства повишеното отделяне на калций чрез урината.

Промяна на навиците

Най-важно е като родители да направим всичко възможно децата ни да консумират храните по-малко посолени.

Съществуват и алтернативи на готварската сол като солта от целина например или ароматните подправки, които правят намаленото съдържание на сол по-малко забележим: Махнете солницата от масата – ще видите, че присъствието й не е задължително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button