любопитно

Вижте този интересен списък, ако искате да обиколите Европа!

Когато си мислят за вода и Европа, повечето от нас си представят белите пясъчни ивици на Гърция или Испания и кристално синята вода.

С една дума плажове със син флаг, просто плажове и още малко плажове за разкош. Истината за Европа и водата обаче е съвсем друга и континентът я пази близо до сърцето си, а не по периферията.

Сега се настройте за една малко по-различна и на моменти доста по-идилична картина – дълбоки искрящи езера, устремени бълбукащи реки и водопади, които карат човек да отвори уста и същевременно да спре да диша. Да, Европа има в резерв безброй такива места, които конкурират плажовете и летния туризъм доста успешно.

Първата спирка, която можете да си направите, е Ирландия. И по-точно езерата Киларни, около които е създаден едноименният национален парк. Това магическо място е обградено от най-високата планинска верига в страната, чиито върхове са над 1000 метра всеки. Трите езера са гарнирани и с безброй водопади и дълбоки тъмни гори.

Всъщност тук се намира и една от последните запазени изцяло тисови гори в Европа. Най-хубавото на езерата Киларни е, че те не са само за гледане и живописни снимки, а са отворени и за каране на кану и риболов, при който можете да си хванете прясна сьомга.

Ако пък искате да се любувате на пейзажа по един наистина необикновен начин, можете да се отдадете на яздене из влажната гора, по брега на някое от езерата. Всички казват, че най-интересното от всички е най-голямото – Лох Лаин, което означа Езерото на знанието.

Остров

Езерата изненадват и с малък остров, на който е направена една наистина уютна и класическа чайна. За любителите на имения и замъци пък се извисява красивото имение Мъкрос и неговите величествени градини, които се поддържат още от 19-и век. Мястото е толкова аристократично и автентично, че не е учудващо, че самата кралица Виктория го е посещавала неведнъж.

Фермата към имението пък дава реален поглед на работата в едно стопанство, както се е вършела през 30-те години на миналия век. Тук е и замъкът Рос, който се извисява над най-ниското езеро още от 15-и век. Най-подходящо е тези езера да се посетят между април и юни, когато градините са в пълния си блясък. Есента обаче е не по-малко примамлива, така че дерзайте на воля.

Могъщо

Италия
Красива Италия

Да, „могъщо“ определено е думата, която най-добре се вписва в атмосферата около водопада Детифос в Исландия. Силата и размерът му впечатлява десетки хиляди хора всяка година и ги кара да мечтаят всяка година да се връщат при него. Може да не е Ниагарският водопад, но е една наистина добра негова конкуренция.

Реката, която прераства в тази изключителна водна стихия, се вие из исландската версия на Гранд каньон, което допълнително усилва пулса на зрителя. И за да не са напразни суперлативите за Детифос, е важно да се отбележи, че всяка секунда се изливат над 500 куб. метра вода, като височината му е 44 м, а широчината – 100, пише в. „Телеграф“.

Този звяр със сигурност е най-големият в Европа и със сигурност най-впечатляващият в Исландия. Срещналите се с този шедьовър на Майката природа твърдят, че земята под краката им е треперила от страхопочитание пред Детифос.

Дълбоко

Всеки заслужава най-доброто, така че от най-могъщата вода, скачаме към най-работливата. Работлива, защото е успяла да си проправи път между скалите, като е оформила най-дълбокия и дълъг каньон в Европа. Става дума за река Тара в Черна гора.

Да, точно така – дори Черна гора не е само плажни партита и яхти. Тук трябва да се стекат всички любители на рафтинга, защото такова преживяване като черногорското надали ще намерите другаде.

Освен че е изключително живописна, Тара е изпъстрена и с множество малки водопадчета и каскади, които носят допълнителен адреналин на ентусиастите. Реката предлага и немалко каменни плажове, тераси за почивка и какви ли не други глезотии. Както се казва – всеки може да намери нещо за себе си по бреговете на Тара.

Най-доброто място, на което можете да оцените достойнствата на това ждрело, е местността Чуровац, която се извисява на 1625 метра. От едната страна се вижда невероятната планина Дурмитор. От другата обаче е виещата се кристално синя Тара, врязваща се между скалите.

Романтично

Подобна класация няма как да мине и без нещо изключително класическо и достъпно – Италия.
Най-голямото и известно езеро в страната на вкусната храна е Комо. За разлика от останалите забележителни води на Европа това езеро не се шири в нищото, а мие бреговете на град Комо. А той е всичко, което може да се очаква от малък италиански град – аромат на кафе и пекарни, шарени дървени прозорци и живот.

Атмосферата е пропита с тайнственост и история, което допълва отлично пира на сетивата. На голямото езеро могат да се насладят и посетителите на Беладжио и Леко. Езерото предлага отлични възможности за разходка с лодка, романтичен пикник на брега по залез слънце и плуване. Разбираемо, това е и едно от местата в топ 10 на перфектните европейски медени месеци.

Етажи

Ако не просто обичате, а обожавате водопадите. Или пък ако тепърва се влюбвате в тях, то мястото е Хърватия. Пък и със сигурност е по-достъпна от Исландия. Варианти има много, но златото определено се пада на Националния парк Крка.

В момента, в който човек стъпи на това място, в ушите му зазвучава музиката на природата, а сърцето му започва да тупти в такт със седемте огромни водопада. Всеки един от тях е съставен от десетки малки. Първенецът е водопадът Скрадински бук, който е една ненадмината колекция за ценители от цели 17 малки и големи пенливи каскади.

Роски Слап пък е серия от 12 изумителни водни шедьовъра. Когато се изморите да съзерцавате тези наистина уникални каскади (което надали е възможно), можете да се отдадете на спокойствието на риболова и да хванете някоя от 17-те видове риби, подскачащи в река Крка.

Небето пък е дом за отлични екземпляри на орли, ястреби и сови. На земята до вас пък нерядко ще щъкат гъски и патици. А когато и това ви писне, можете да хвърлите дрехите и да се гмурнете във водите на реката, докато близо до вас се разбива някой от водопадите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button