здраве

Това са 8-те храни, които обикновено консумираме погрешно

Някои хранителни продукти изискват специфична обработка, за да останат непокътнати вкусовите и хранителните им качества.

Но ако не знаем това, ги консумираме неправилно. Кои са те?

Броколите са по-полезни в сурово състояние

Броколите имат репутацията на зеленчук, който предпазва от рак на простатата, яйчниците, бъбреците и белите дробове. За да стане реален превантивният им ефект обаче, по-добре е да ги консумираме сурови или съвсем слабо сварени.

Защо е така? Броколите съдържат сулфорафан – това именно е веществото, което помага на организма да се бори с туморните клетки. Сулфорафанът се състои от два елемента, влизащи във взаимодействие – глюкозинолат и ензима миросиназа, който не търпи високите температури при термична обработка.

Картофите се готвят с кожата

Когато белим картофите, за да ги сготвим, правим голяма грешка! Първо, кожата им съхранява техния вкус. И второ, запазва полезните им хранителни вещества. Единственото условие е добре да измиете картофите под обилна водна струя и с четка, която да премахне остатъците от пръст и пестициди.

Готвените домати са по-полезни от суровите

Доматите са нискокалорични, поради което са идеален съюзник на добрата фигура. В същото време те се грижат и за здравето, особено за мъжкото здраве, пише „Здравен журнал“.

домати
Домати – консумирате ли ги правилно?

Консумацията на домати намалява риска от рак на простатата, благодарение на съдържащия се в тях ликопен – вещество с изразени противоракови свойства. Да, но само ако доматите са сготвени! Ликопенът се усвоява по-лесно от организма след термична обработка.

Ленените семена се консумират смлени

Те стимулират червата, облекчават храносмилателните проблеми, свалят нивото на холестерола, предпазват от сърдечносъдови заболявания и подобряват еластичността на кожата. Но семената трябва задължително да бъдат смлени, защото ако ги консумираме цели, стомахът няма да успее да разтопи обвивката и семената ще напуснат организма във вида, в който са били приети, без да му предоставят полезните си качества.

В обелките на ябълките е цялото им богатство

Отдавна е известно, че ябълките са най-полезни за здравето, когато ги ядем, без да ги белим. В кората им се съдържат не само много витамини, но и други полезни вещества – тритерпени, кверцетин, антиоксиданти, преборващи лошия холестерол, полифеноли, които подпомагат организма в борбата му срещу рака, астмата и някои сърдечносъдови заболявания.

Семките на гроздето не са за изхвърляне (изплюване)

Гроздето е любим плод в много страни. То е изключителен източник на полифеноли – вещества, които предпазват клетките от преждевременно стареене, и подсилват превенцията на раковите и сърдечносъдовите заболявания. Въпросът е в това, че почти цялото им количество се съдържа в кожата и семките на гроздето.

Много хора предпочитат да не консумират точно тези части на гроздовите зърна заради проблеми със стомаха. Но ако не страдаме от такива неразположения, би било голяма грешка да не се възползваме от свойствата на семките.

Варени или сурови моркови?

В продължение на дълги години варените моркови бяха „анатемосвани“ заради високата им захарност, но последните изследвания опровергават това.

Гликемичният индекс на варения морков е 47, което не е малко в сравнение с индекса на суровия – 16, но не е и толкова висок, колкото се смяташе в миналото, а именно 92. Така че, ако сте на диета, можете все пак спокойно да похапвате и варени моркови, а не само сурови.

Не изхвърляйте течността, която се образува в киселото мляко

Това е много честа грешка – след отварянето на кофичката при следващата употреба забелязваме, че на повърхността на млякото се е образувала бистра течност и я изхвърляме. Много хора не харесват прекалено киселия й вкус.

Тя е позната и с името лактосерум и съдържа висококачествени млечни протеини, калций, витамини В и аминокиселини. Смесвайте този сок с останалото количество кисело мляко, за да не се лишавате от ценното му съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button