здраве

Тези трикове ви гарантират здрави и бели зъби!

Ето какво трябва да знаете за хигиената на устата, ако искате да имате блестяща и красива усмивка.

Използвате вода за уста, избелвате зъбите си, миете ги след всяко хранене, редовно посещавате зъболекар, но забравяте да смените старата си четка с нова?

Това означава, че не се грижите добре за зъбите си и няма как да очаквате те да бъдат съвършено здрави и красиви. Ефектът е не в престараването, а в правилните методи.

Колко често да се мият?

Перфектният вариант според стоматолози е 2 пъти дневно – сутрин и вечер. Това е напълно достатъчно, за да бъдат почистени зъбите.

И ако за вечерното миене спорове няма, най-добре е да бъде непосредствено преди лягане, за да се отстранят всички остатъци от храна, натрупвани през деня, то за сутринта специалистите се разделят на две.

Според едните по-правилно е зъбите да се измиват веднага след ставането от сън, дори е желателно първата слюнка, събрала се в устата, да не се преглъща, а да се изплюва, тъй като е наситена с бактерии. Другите препоръчват измиване след закуска, за да се почистят зъбите от храната.

Какво освен четка?

За да държите бактериите под контрол, е добре да добавите и други средства – например конците за зъби. Те почистват междузъбното пространство и достигат до онези местенца, до които космите на четката нямат достъп.

Когато обаче избирате конци, обърнете внимание на дебелината и профила им, тъй като подредбата на зъбите в устата на всеки човек е различна и съответно не всеки вид пасва на междузъбните пространства.

Стъргалката за език е друго важно средство, с което се почиства езикът. Алтернативният вариант е да изберете четка с грапава обратна повърхност, предназначена именно за тази цел.

Третото допълнително средство е водата за уста. Но с нея трябва да се внимава. Тя убива бактериите и предотвратява натрупването на плака по зъбите.

здрави зъби
Съвети за здрави зъби

Но е добре преди купуването да се направи консултация със специалист, който да прецени коя е подходяща. Имайте предвид, че 30 минути след като сте я използвали, не бива да се храните, пушите или пиете течности.

За и против електрическите четки

Безспорно, те са голямо удобство. Особено за децата, които още нямат добре изградени навици или просто им липсва търпение.

Електрическите четки с кръгли глави достигат и до много по-скрити пространства и почистват много по-качествено зъбите.Но! Те трябва да се използват от хора със здрави венци и зъби, тъй като провокират някои проблеми.

Един от тях е износването на емайла, което пък води до по-лесното образуване на кариеси. Така също влошават или провокират гингивит. Добре е да се посъветвате със зъболекар дали и каква точно електрическа четка да изберете.

Някои специалисти препоръчват редуването на електрическа с обикновена през ден, за да се неутрализират негативите, информира „Журнaл за женaта“. Точно както обикновената, и електрическата има нужда от смяна на главата на всеки 3 месеца.

6 чести грешки

1. Случва се да ползвате с партньора Ви една и съща четка за зъби. Заминавате за уикенда и внезапно се оказва, че единият от двама ви е забравил четката си у дома. Казвате си: „Какво пък толкова, нищо няма да ми стане от един път!“

И смело предлагате своята четка или пък се съгласявате да ползвате тази на партньора си. Огромна грешка! Дори еднократното ползване на чужда четка за зъби е рисковано за здравето, тъй като благоприятства преминаването на бактериите от едната уста в другата.

2. Използвате прекалено „твърда“ четка. По-твърдите косми има опасност да наранят венците и да увредят емайла на зъбите. Според денталните специалисти най-добре е да се използват четки с мека или средна твърдост на косъма.

3. Забравяте да почистите езика. Не само зъбите – и езикът има нужда от почистване сутрин. Ако ви е неприятно използването на лъжица или грапавата част на четката за тази цел, то поне добре измивайте повърхността му, за да го почистите от бактерии. Правилната посока е от вътрешността навън, а не с кръгообразни движения.

4. Използвате сода бикарбонат за избелване. По принцип има различни домашно приготвени смеси за почистване и избелване на зъбите. Някои са наистина ефективни, други – не толкова.

При всички случаи обаче трябва да се внимава и да не се използват безконтролно, тъй като в определени случаи могат да доведат до корозиране и разрушаване на емайла. Содата например е едно от тези вещества, които трябва да се използват умерено.

5. Използвате предимно почистващи препарати с флуор. Добре е това да се обсъди с личния зъболекар, тъй като в някои случаи флуорът може да доведе до риск от различни заболявания.

6. На зъболекар – веднъж в годината. Правилото обаче е друго. Поне два пъти годишно трябва да посещавате зъболекаря, дори да нямате никакви заболявания.

3 златни правила за почистване

Да, има и такива, и е добре да ги спазвате, ако искате наистина почистването да бъде качествено.

– Миенето на зъбите трябва да продължи най-малко 2 минути, за да има полза.

– За да бъдат почистени добре зъбите, четката да се държи под ъгъл от 45 градуса спрямо линията на венците.

– Движенията са кръгообразни, без силен натиск и в никакъв случай хоризонтални (така може да се образува улей на зъбите при венеца) или вертикални (така може да се травмират венците и да доведат до гингивит).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button