здраве

Голямата тайна за лечението със сода бикарбонат (вижте как лекува!)

Сода бикарбонат – успокояваща и дезинфектираща, чудесно естествено средство за борба с прекалената киселинност в стомаха ни има своето заслужено място в домашната ни аптечка.

Содата бикарбонат съществува в естествено състояние още от сътворението на света, защото (в качеството си на химическото съединение натриев карбонат) участва в състава на въглеродния двуокис. Повърхността на Земята също е покрита… със сода бикарбонат.

Но предшественикът на содата за хляб, такава каквато ние я познаваме, е синтезиран от френския химик Никола Льоблан през 1791 г. После била усъвършенствана от двама нюйоркски хлебари през 1846 г., които търсели начин да накарат тестото за хляба да шупне.

Оттогава успехът на тази минерална пудра никога не е секвал. Трябва да признаем безбройните й качества – да чисти домовете ни, да поддържа градината ни, да третира животните срещу паразити, да мие косата… Без да забравяме медицинските й качества, пише „Здравен журнал“!

Грижи се за венците

Венците ви често се зачервяват и ви болят? За да ги облекчите, опитайте следната домашно приготвена лечебна паста, която има чудесни противовъзпалителни и антисептични свойства.

Смесете четири кафени лъжици трапезна сол, четири кафени лъжици сода бикарбонат, една кафена лъжица кислородна вода от 3 %, три кафени лъжици течаща вода, три кафени лъжици хлорхексидин от 2% и една туба паста за зъби без съдържание на ментол. Оставете да престои 48 часа.

Пресипете в съд за съхранение и мажете венците си петнайсетина дни на всеки три месеца. Оставяйте да подейства около 15 минути, после изплаквайте с вода.

Внимавайте обаче, защото дори да е ефикасен, този лек може да бъде агресивен към чувствителните венци при по-дълга употреба. Затова е добре да се консултирате със своя зъболекар, преди да го използвате.

сода бикарбонат
Използвайте редовно сода и бъдете здрави

Улеснява храносмилането

Редовно страдате от киселини в стомаха? И в този случай содата бикарбонат ще ви помогне. Когато симптомите се появят, изпийте на малки глътки чаша вода, в която е разтворена кафена лъжичка сода бикарбонат.

Тя по естествен начин ще отнеме киселинността на стомаха, без да провокира странични ефекти. Но внимавайте: ако неразположението ви продължава, обърнете се към своя лекар, особено ако болките се появяват нощем и са съпроводени от отслабване.

Успокоява екземата

Содата бикарбонат помага да се справим и с екземата. Ако червените плаки се простират по цялото ви тяло, потапяйте се всеки ден във вана с топла вода, в която сте разтворили чаша сода бикарбонат и стойте вътре около десетина минути.

Ако обривите са локализирани, тогава си направете мехлем. Смесете супена лъжица топла вода с три супени лъжици сода бикарбонат и разбъркайте добре, докато получите гъста и хомогенна паста.

Нанесете я върху засегнатите места. Оставете да подейства поне петнайсетина минути, после почистете засъхналата сода бикарбонат. Накрая впръскайте със спрей малко минерална вода и масажирайте нежно с пръсти.

Елиминира брадавиците

Ако няколко неприятни образувания тровят живота ви, ето как можете да се справите с тях. Всеки ден ги покривайте с гъста паста, получена от няколко капки лимонов сок и една кафена лъжица сода бикарбонат.

Оставете пастата да подейства в продължение на 24 часа, като покриете мястото с превръзка или бинт. Повтаряйте процедурата толкова пъти, колкото е нужно, докато брадавиците „паднат”.

Облекчава ставите и болезнените мускули

За да облекчите болките след спорт, не забравяйте да се рехидратирате с минерална вода, богата на бикарбонат. Като неутрализирате прекалената киселинност, провокирана от физическата активност, вие ще избегнете риска да развиете тендинит.

Ставите ви са болезнени, без да сте извършвали прекалени усилия? За да ги облекчите, потопете се в топла вана, в която сте изсипали чаша сода бикарбонат. Или нанесете върху болезнените зони компреси, напоени с вода, в която е разтворена сода бикарбонат.

Как да съхранявате содата за хляб?

Дръжте я в шкаф, далеч от влага. Обичайно тя издържа доста дълго време. Но ако все пак не помните откога я имате у дома, един малък и много лесен тест ще ви позволи да разберете дали е запазила всичките си свойства.

Сипете малко от нея в една супена лъжица, добавете няколко капки оцет. Ако се разпени, значи всичко е наред. Ако нищо не се случи, купете си нова.

Как лесно и приятно да облекчите уморените и болезнени крака

След натоварен ден за облекчаване на уморените и отекли крака ще ви помогне ефикасно топла, но не гореща баня със сода за хляб.

В леген или във ваната сипете 5 ч.л. сода за хляб, която разтворете в 10 литра топла вода. Натопете краката си и изчакайте петнайсетина минути – болката и умората ще изчезнат мигновено!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button