здраве

Тези методи гарантирано действат при колики – бързо и ефективно лечение

Лечението с ръце често помага при колики. Лекият масаж на корема с кръгови движения също може да подейства успокояващо.

Спазмите могат да бъдат облекчени, като се постави топъл компрес върху корема на детето.

Успокояващите движения обикновено облекчават бебето. Бебетата с колики плачат по-малко, когато родителите ги полюляват, друсат или ги носят на ръце.

Извеждането на бебето на разходка също може да подейства успокояващо и да го приспи. Люлеенето му в тиха затъмнена стая също може да намали превъзбудата.

Добре е бебетата, които се хранят от шише, да се хранят по-често, но по малко, вместо по-рядко и с по-голямо количество храна, за да улесни храносмилателната им система.

При онези, които сучат, хранителните алергени лесно могат да бъдат предадени е млякото на майката. Поради тази причина майката трябва да престане да консумира храните, които причиняват проблеми на детето.

Най-често това са кафето, шоколадът, цитрусовите плодове, фъстъците, пшеничните храни и зеленчуците от семейството на зелето, включително броколи.

Коликите не се лекуват с лекарства. Понякога лекарите препоръчват симетикон (капки Mylicori) за облекчаване на болката от газове. По принцип родителите биват съветвани да използват домашни лекове. Лекарят трябва да бъде уведомен обаче, ако бебето с колики:

Вдигне ректална температура, по-висока от 38,3 градуса по целзий;

Плаче повече от четири часа, без да настъпи облекчение;

Повръща;

колики
Успокояващите движения облекчават бебето

Има диария или изпражненията му са черни или кървави;

Губи тегло продължително време;

Постоянно приема по-малко храна от нормалното;

Коликите могат да са тежки, но не са опасни. Симптомите почти винаги изчезват, преди детето да навърши шест месеца.

За да се предотврати поглъщането на въздух по време на хранене, гърбът на бебето може леко да се масажира (потупва), за да се освободят уловените в червата мехурчета газ. Помага и ако бебето се храни в седнало положение.

Бебетата, които се хранят от шише, могат да погълнат въздух, ако отворът на биберона е или твърде голям, или твърде малък.

Това може да се провери, като се напълни шишето с храна, обърне се биберонът надолу и се броят капките, които ще паднат при разклащане или стискане на шишето.

Отворът трябва да позволява от него да капе по една капка от приготвената храна в секунда.

Смяната на биберона с друг също може да подобри храненето.

Кравето мляко често оказва неблагоприятно въздействие върху храносмилателната система на бебето.

Когато причината за симптомите е кравето мляко, то трябва да се замени с формула от соеви протеини. (Не трябва да се използва обикновено соево мляко, тъй като то не е пригодено за бебета.)

Козето мляко се приема по-лесно от кравето и също представлява приемлив заместител.

Като алтернатива към бебешката храна може да се добавя по една супена лъжица течен или прахообразен ацидофилус (iacidophilus) на 240 грама от храната на бебето. Полезна за тази цел може да бъде и една супена лъжица кисело мляко.

Ако има съмнения за непоносимост на кърмачето към краве мляко, майката трябва да се откаже от млечните продукти в своя хранителен режим, като постепенно започне да ги консумира отново след седем дни и да следи симптомите на детето си.

Така трябва да се постъпва и при съмнения за всеки алерген или храни, които действат дразнещо на бебето (елиминиращ тест).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button