любопитно

Тайните на Фейсбук – научете тези неща и улеснете живота си!

Вече почти няма човек, който да няма Facebook. Баби, дядовци, майки, бащи и дори осемгодишните, които нямат право да го използват, имат профил в социалната мрежа.

Това че всеки ден прекарваме по няколко часа, ровейки из нюзфийда си и профилите на приятелите си обаче не значи, че познаваме възможностите на мрежата наистина.

Сигурно

Една от опциите, която ползват изключително малко хора, позволява да видиш къде си логнат в момента и от какви устройства си влизал в последната половин година. По-важното е, че дистанционно можем и да излезем от профила си по всяко време.

Това тайно оръжие срещу всички, които са разбили паролата ни, пък и срещу самите нас (защото е човешко да се забравя) се намира в „Настройки“ (Settings). От менюто в лявата страна на прозореца избираме „Сигурност“ (Security).

Осмата позиция в това подменю е „Къде сте влезли в системата“ (Where you’re logged in). Именно там се появява и цялата информация, която ни интересува – от кой браузър, от кое устройство и кога е влизано за последно и дали сме логнати.

От бутона „Приключи сесията/активността“ (End Activity) се отписваме от профила си. Подобна е работата и на друго меню в „Сигурност“ – Одобряване при влизане (Login approvals). Тук можем да си програмираме код, който да ни се изисква, ако се влиза от браузър или устройство, непознати за профила ни.

Полезно

фейсбук
Знаете ли какви са тайните на социалната мрежа?

Разбира се, тайните на Facebook съвсем не се изчерпват с нашата сигурност. Преди няколко месеца създателите на мрежата добавиха изключително полезния бутон „Запис на публикацията“ (Save link).

Той се избира от падащото меню, което се крие в горния десен ъгъл на всеки пост (под формата на стрелкичка обърната надолу). Всички запазени песни, статии, рецепти и всичко, което не сте успели да разгледате, отива в папка „Записано“ (Saved), разположено от лявата страна на нюзфийда, още в първата колонка.

Ако пък искате да видите група, страница или каквото и да е друго, което сте харесали или коментирали, но не можете да се сетите къде точно е било, и за това има лесен начин.

Отивате на профила си и точно до профилната снимка има опция „Преглед на дневника на дейностите“ (View activity log), където се вижда всеки отпечатък, който сте направили в мрежата, информира „Телеграф“.

Филтър

Ако пък ви е писнало от досадните кученца, манджите на леля ви или нещо друго, а пък никога не виждате нищо от любимия си изпълнител, то лесно можете да поправите това.

Ако става дума за човек, отивате в профила му и там, където пише „Приятели“ (Friends) избирате от падащото меню да ви е „Близък приятел“ (Close friend).

Ако пък нямате търпение да виждате всичко това първи, то от менюто под „Приятели“ – „Последвано“ (Following), откъдето пък избирате „Вижте преди всички“ (See first).

Ако пък много сте се зарадвали от факта, че се появи папка „Заявка за съобщения“ (Message requests), то не забравяйте, че все още имате и „Филтрирани съобщения“ (Filtered). За да ги намерите, трябва да отворите всички съобщения.

Над редичката с последните ви разговори има „Наскоро“, „Заявка за съобщения“ и „Още“ (More). Именно в „Още“ се крият филтрираните и архивираните съобщения. Ако никога не сте отваряли тези папки, със сигурност ще се изненадате от съдържанието им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button