новини

След като прочетете това, може би ще се откажете от селфитата!

Селфитата убиват много неща, те са доказано психично заболяване и явен знак за проблеми със самочувствието. Оказва се обаче, че и реално отнемат животи.

Явно желанието да си направиш селфи на всякакви места е толкова непреодолимо, че дори когато си на косъм от смъртта, това ти се струва най-уместното занимание. Спокойно можем да заключим, че нерядко селфитата убиват и мозъчни клетки.

Бройка

Тази година 12 човека са починали от селфита, което може би не е много като количество, но сравнено с починалите при нападение от акула, се оказва доста по-рисково. Загиналите при плуване със свирепи акули са едва 8, съобщава в. „Телеграф“.

Последната жертва на суетата е 66-годишен японец, който се опитвал да си направи интересно селфи на стълбите в Тадж Махал. Докато търсел най-добрия ъгъл, светлина и по-красивия си профил, азиатецът паднал и починал на място.

Американка от Мисисипи пък се опита да се щракне за спомен с бизон в Националния парк Йелоустоун този юли. Това обаче се оказа едно от най-лошите й решения и… последното.

Бизонът толкова много се разлютил, че я пронизал с бивните си и я хвърлил на няколко метра над главата си. А след това пак я промушил. Това се е случило на още петима туристи тази година, които много са искали да се снимат с бизоните.

селфи
Опасно селфи
16-годишна пък е пострадала сериозно след селфито с дивото животно.

„Била е на 2-3 метра, когато му е обърнала гръб, да полудее“, коментират от „Йелоустоун“. Наложило се е тийнейджърката да бъде превозена с хеликоптер до най-близката болница, което я е спасило. Оттогава е издадена заповед никой да не се приближава по-близо от 23 метра до животните.

Диво

Бизоните не са единствените диви същества, с които селфи маниаците обичат да се снимат. На второ място със сигурност са мечките. Стотици къмпингари и катерачи си качват снимки, на които само на няколко метра от тях има мечка, която не е особено доволна от щракащата камера на смартфона.

След множество починали при опит да си направят селфи с мечка гризли Русия поде кампания за опасностите, които крие самоснимането.

Табели с различните рискове са разположени из цялата страна от началото на лятото, като на една, дори е обяснено, че не трябва да си правим селфита с лъвове.

Освен тях има и цели книжки как да се предпазим по време на селфи. „Книжката ни напомня на хората какво да правят, за да може това да не е последната им снимка“, обясняват от Министерството на вътрешните работи.

В Индия пък ще обособят зони без селфита, като повечето фестивали ще бъдат вкарани в тях.

„Опасяваме се, че иначе хората може да се сгазят, тъй като няма да виждат какво се случва около тях“, обясняват властите.

За Австралия пък селфитата са златна мина. Ето защо те пък дадоха старт на кампанията „Най-голямото селфи на света“. За тази цел те поставиха гигаселфи платформи, на които чрез апликация в смартфона си правиш селфи с камера, позиционирана доста далече от мястото. Качеството обаче си остава високо и кристално.

Кампания

Причината за кампанията в Русия, чието мото е „Дори милион лайка не си струват смъртта ви“, била конкретен случай. При него 21-годишно момиче от Москва се простреляло без да иска, докато позирало с пистолет пред предната си камера. И ако тя се е отървала, то 19-годишният Делиън Алонсо Смит е останал на място.

Бащата на две деца е починал миналата седмица, докато е качвал снимки с оръжието си в социалните мрежи. В даден момент обаче, преди да си направи последната снимка, той се прострелял в гърлото.

Други пък обичат да предизвикват съдбата, като се катерят по изключително високи сгради, кранове и прочее. Джеймс Кингстън е може би най-безстрашен в това отношение, като една от последните му снимки е как виси от кран на върха на Южната кула в Лондон.

Колежанин от Тенеси пък се покатери на най-високата точка на Бруклинския мост, за да си направи най-ефектното селфи. „Селфито е събирателен образ на черната троица на личността – нарцисизъм, макиавелизъм и психопатия.

Всичко е за мен, рамката, в която се слагам и вниманието, което получавам. Нищо друго няма значение“, коментира Джес Фокс, психолог от университета в Охайо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button