здраве

След като прочетете тези 12 причини, веднага ще започнете да спортувате!

Според Световната здравна организация, за да бъдем в добра форма, е необходимо да извършваме 150 минути умерена физическа активност или 75 минути интензивен спорт седмично.

За още по-голяма полза можем да увеличим продължителността съответно на 300 и 150 минути. Но колко от нас го постигат, въпреки че е по силите на всеки?

12 причини да започнем

1. По-добро дишане
С редовното спортуване се възстановява дихателният капацитет и за няколко седмици сърцето повишава способността си да доставя кислород в организма.

Сърдечният ритъм се забавя, сърцето става по-устойчиво. Намалява рискът от появата на сърдечна недостатъчност.

2. Укрепване на мускулната маса
Спортът ни прави по-силни. Постепенно тялото започва да извършва все по-големи усилия и мускулите укрепват. Едновременно с това се ускорява метаболизмът и се изгарят повече калории.

3. По-фин силует
Спортът не води непременно до намаляване на теглото, но променя тялото. За сметка на намаляващата мастна тъкан се оформят стегнати мускули. Силуетът става по-фин, което може да означава един размер по-малки дрехи!

4. По-добра стойка
Укрепването на поддържащите мускули – коремни, гръбначни и шийни, позволява на тялото да приема изправена стойка, щадяща кръста.

спортуване
Спортувайте за здраве

5. Отлично настроение
Спортът е прекрасно средство против стрес и се отразява отлично на духа. По време на физическа активност тялото усилено произвежда хормони, предизвикващи радост и еуфория – серотонин, ендорфини…

6. По-здрави стави
Физическите упражнения подобряват състоянието на костите и поддържат мускулите, които обграждат ставите. Това е отлична превенция срещу артрозата и остеопорозата.

7. Подготовка за по-добро остаряване
Редовното движение е гаранция за добра форма след 65-годишна възраст. Спортът подобрява равновесието и предпазва от стопяване на мускулната маса, което е характерно за третата възраст.

8. Намалени симптоми на хроничните заболявания
Диабет, холестерол, хипертония, свръхтегло…

Много от хроничните болести могат да бъдат напълно преборени с редовна физическа активност, при други се забелязва чувствително намаляване на симптомите, като в същото време се преодолява рискът от усложнения.

9. Трайно добро здраве
При физически активните хора рискът от сърдечно-съдови заболявания е с 33% по-нисък, от хипертония – с 12%, от диабет – с 12 до 35 %.

Спортът намалява с 40-50% риска от рак на дебелото черво, с 30% – от рак на простатата и с 25% – от рак на гърдата, информира „Здравен журнал“.

10. По-здрав сън
Доказано е, че сънят е много по-възстановяващ при физически активните хора, отколкото при тези, които водят заседнал начин на живот. Практикуван до 4 часа преди лягане, спортът може да намали и броя на събужданията през нощта.

11. Грижа за себе си
С началото на спортуването започва и един по-здравословен начин на живот изобщо – по-умерено хранене, по-голямо внимание към собствените нужди, към външния вид.

12. Всеки го може
Най-трудното е да се организирате, след това идват и първите резултати, които от своя страна са голям стимул да вървите напред и да се усъвършенствате. Хайде, направете първата крачка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button