Цветя

Съвети от цветари за отглеждане на ешолцията

Цветовете на ешолцията украсяват герба на щата Калифорния и се смятат за „истинско злато”.

Отглеждането на ешолцията е увлекателен и удовлетворяващ процес, който никак не е труден.

Това е топло- и светлолюбиво растение, което е способно да издържи не само продължително засушаване, но и леките есенни студове.

Освен това ешолцията се цени заради продължителния й цъфтеж, който продължава от юни до началото на есента.

Плодовете са малки кутийки, които напомнят по формата си шушулки, които се появяват приблизително месец след прецъфтяването.

Ешолцията може да се отглежда практически на всякакви, дори песъкливи терени, които имат добри дренажни свойства.

ешолция
Ешолция – красиво цвете

Единственото, което трябва да спазвате, е да не садите растението на кисели, наторени с пресен тор места или на много влажни почви, иначе то ще загине.

Как да я размножите?

Семената на ешолцията, които са способни да съхранят кълняемостта си не повече от 3 години, се засяват директно в почвата в средата на октомври или много рано през пролетта.

За пролетното засяване семената е най-добре да се държат на достатъчно прохладно място, например, най-отдолу в хладилника.

Някои цветари практикуват засяване на семената непосредствено по снега, когато той вече леко се е разтопил, с последващо укритие на посева с мулч.

Имайте предвид, че семената на ешолцията са много дребни и при засяването трябва леко да ги притиснете към почвата с длан и да ги мулчирате, иначе ако се образува кора, посевите няма да покълнат.

3 важни съвета:

– В периода на цъфтеж не допускайте продължителното пресъхване на почвата. За тази цел растението се полива рядко, вечер, когато цветовете са вече затворени.

– За да удължите цъфтежа, старайте се своевременно да почиствате появяващите се плодове и прецъфтелите пъпки.

– Стимулирайте цъфтежа с подхранване на растенията с минерални торове.

One Comment

  1. Ешолцията или „калифорнийски мак“ е другото име на това красиво лятно цвете. Непретенциозно е към почвата, но обича пространството, за да разположи листната си розетка. Засеяно веднъж не се пресажда.

    Ако оставите корен във почвата да презимува напролет ще ви зарадва с нови стебла. А лятото, лятото красивите му жълти цветове ще привличат погледа на всеки забързан минувач.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button