здраве

С деца на море – на какво да обърнем специално внимание?

Правилно избраната дестинация и точният багаж ще ви спестят доста неволи

Дните до морската или планинската ваканция са преброени. За възрастните вероятно това е просто период от годината, но за децата е време, което очакват с огромно нетърпение.

Колкото по-малки са малчуганите, толкова желанието да докоснат морето или гората е по-силно. А за да си останат тези емоции само положителни, е много важно родителите да вземат превантивни мерки и да се подготвят за евентуални неприятни изненади.

Идеалната дестинация

Ако все още не сте решили къде да прекарате лятната си ваканция, то не очаквайте в последния момент да откриете точното място.

Ако сте с малки деца, е добре да по­мислите и занапред да планирате още от края на зимата местата, които смятате да посетите.

Това е важно най-вече за да направите по-добър избор (тогава има повече свободни места за избраните от вас дати). За почивка с деца обаче има няколко важни условия, които независимо от времето на избор, са винаги актуални.

На първо място е свободното пространство. Мястото трябва да разполага с такова, защото децата имат нужда да тичат и изразходват енергията си.

Колкото повече природа има, толкова по-добре.

Бетонните площадки пред хотела не са добър вариант (такива вероятно има и пред блока в града ви). За детето е много важно да бъде максимално близко до природата – независимо дали е край морето, в планината, на брега на езеро или на село.

Това ще му помогне от здравословна гледна точка да се стабилизира след зимните и пролетни неразположения.

На море или на планина

Малките деца обожават морето, строенето на пясъчни замъци и скачането във вълните. Ако имате възможност и предвиждате такава почивка в чужбина, задължително потърсете заливи със син флаг.

Това гарантира изключителна чистота на плажа и водата. При липса на такова обозначение, търсете по-малко населените места, където се струпват по-малко хора и съответно има по-малък риск от болести, прово­кирани от замърсяването.

Чудесен вариант е комбинацията от борова гора и плаж, тъй като така може да се възползвате и от йодните изпарения от водата рано сутрин и от уханията на иглолистните дървета. А те, както всички знаем, са здравословни, особено след прекарани грипни заболявания.

Ако тази зима детето е изкарало повече ангини от обичайното за неговата възраст и е прихващало всеки появил се вирус, по-добре изберете планина заради възможността за дълги ежедневни разходки на чист въздух сред пла­нинските гори и ливади.

Какво да сложим в куфара?

Започнете с лекарствата. По-добре да разходите една чанта с лекар­ства за всеки случай, отколкото да се окажете неподготвени.

С малки деца е задължително да носите със себе си противоалергични мазила, капки за очи (ако са със светли и чувствителни очи), капки за уши, нещо срещу висока температура, мазила за рани и изгаряния и задължително – прахчета или друг вид средства при евентуална атака на ентеровируси (а такива винаги има).

За последното бихте могли да се подготвите семейно и предварително, като известно време всички приемате някакъв пробиотик.

Слънцезащитните продукти са другият задължителен елемент в багажа ви. Не пропускайте да сложите и плажен чадър в колата, тъй като никога не се знае дали няма да ви потрябва.

Ако пътувате извън страната на място, където има повече камъни във водата или морски таралежи, не пропускайте акваобувките.

Източник:„Жyрнaл“

Снимка: Pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button