здраве

Ръцете издават болестите, от които страдаме – част 3

Зачервяване на участъка между кокалчето над китката и малкия пръст.

Това е признак на кратко или продължително претоварване на черния дроб (например при обилна консумация на алкохол).

Препоръка

Външно: направете компрес в областта на черния дроб.

За целта намокрете ленена кърпа с топла вода или с горещ чернодробен чай и наложете върху целия корем от гръдната кост до поясната област, отгоре поставете вълнена кърпа. Да остане половин час.

Внимание: да не се ползва при остри възпаления в корема! Откажете се от алкохол, тлъсти ястия, също и, доколкото е възможно, от медикаменти.

Вътрешно хомеопатично лечение. Пийте чернодробен чай (от аптеката).

Чупливи нокти.

Ако са меки и чупливи, това показва нарушения в обмяната на костните вещества (обмяната на минералните вещества).

Препоръка

Външно: всекидневно ноктите и кожичките около тях да се натриват с лимонов сок. Стабилизират се.

Вътрешно: да се приема силициева киселина (Silicea D) и калций (Calcium fluor D q), дневно да се изпиват по 3-4 чаши чай от полски хвощ.

Важни са също фосфорната киселина и желязото – съдържа се особено много в големия кокеш (Scorzonera hispanica), който се консумира просто като зеленчук. Приемат се и витамините А, В и Е.

чупливи нокти
По ръцете ще познаете дали някой страда от някакво заболяване

Мазолите по дланите (под пръстите) се образуват при физическа работа. Ако се изключи обаче тази причина, друга може да бъде нарушението на обмяната на веществата в кожата.

Както и физическо или органно увреждане, които се отразяват в рефлексните зони на ръцете (например под малкия пръст – раменна става, под всичките четири пръста – бял дроб).

Препоръка

Причината трябва да се установи от лекар.

Хомеопатично лечение. Често помага терапия чрез рефлексните зони по стъпалата.

Цепещи се нокти. Това означава, че части от ноктите се отделят плоскостно и падат.

Ако се изключат външни влияния (примерно химикали), може да се дължи на кожни болести от всякакъв вид или на гъбични заболявания по ноктите или в тялото.

Препоръка

Външно: увивайте ноктите дневно по половин час с марля, потопена в смес от 5 супени лъжици бадемово масло, 2 супени лъжици рициново масло, 1/2 супена лъжица борова киселина. Това действа антибактериално и регенерира ноктите.

Вътрешно – хомеопатично лечение.

Бели петна по ноктите.

Често признак на недостиг на калций, но и на хормонални нарушения (примерно яйчници, матка, щитовидна жлеза).

Препоръка – хомеопатично лечение.

Потящи се ръце.

Възможни причини са функционални увреждания на бъбреците или хормонални нарушения. Явлението се констатира и при психичен стрес.

Препоръка

Външно: всяка сутрин правете четков масаж на цялото тяло. Стимулират се обмяната на веществата, оросяването и отделителните способности.

Важно: винаги масажирайте по посока на сърцето! Започнете от палеца на десния крак и се придържайте към тази последователност: първо десния, после левия крак нагоре; дясната, после лявата ръка нагоре; долната част на корема и гърба нагоре; горната част на гърба и раменете нагоре.

Вътрешно: автогенна тренировка, терапия чрез рефлексните зони по ходилата, лекуване на щитовидната жлеза (при съответна диагноза). При бъбречни проблеми: чайове, стимулиращи работата на бъбреците (от аптеката).

<< Ръцете издават болестите, от които страдаме – част 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button