Home / новини / Петър Вучков: Не бих се върнал като водещ на „Минута е много“

Петър Вучков: Не бих се върнал като водещ на „Минута е много“

Легендарното предаване „Минута е много“ изкара в телевизионния ефир 33 години преди да бъде спряно през 2012-а. Неизменен водещ на състезанието от самото му начало до края беше Петър Вучков. Макар и претърпял сърдечна операция, той демонстрира завидно състояние на духа и ослепителната си усмивка. Ето какво споделя той  в специално интервю за в. „Уикенд“:

Господин Вучков, на 2 септември имахте рожден ден. Как сте на 77?

В добро настроение съм, а и виждате как изглеждам. Държа се на моите 150 години (смее се). Празнувах рождения си ден в много ограничен кръг от близки и приятели. 70-годишния си юбилей отбелязах с огромно парти с невероятно много гости. Тогава бях горд, че навършвам тази възраст в добро състояние на здравето и духа. Сега някак си 77 години звучат фатално. Празненството ми не беше много специално, въпреки че съм благодарен на Господ, че и досега ме държи. Признателен съм и на лекарите от „Токуда“ и най-вече на доктор Якимов, който ми направи 4 байпаса на сърцето, което аз през целия си живот се стремях да ликвидирам (смее се). Пушех по 3 кутии цигари! След операцията се чувствам чудесно. Всеки ден пия едно определено количество медикаменти.

А 80-годишния си юбилей ще го празнувате ли?

Надявам се, ще ви поканя (смее се).

Откога не пушите? Пиете ли алкохол?

Може би вече 15 години. Всяка вечер с жена ми Вихра сядаме на чаша бяло вино през лятото и на червено през зимата. И се гледаме в очите, а аз й казвам, че я обичам. Пием си, но не прекаляваме. Не съм си лягал пиян.

Как минава обикновено денят ви напоследък?

Това не е въпрос с повишена трудност, отговорът е много лесен – работа няма. Преди имах куп задачи, дори в бележника ми свършваше страницата за месеца и нямаше къде да запиша допълнителните ангажименти. По цели дни бях зает – от 8 часа сутринта до полунощ. Сега имам доста свободно време. Единствено ми остана да се занимавам с хобито си -колекционерството. Нека да не бъдем много точни какво колекционирам, защото вече веднъж ми посетиха жилището и със съпругата ми страдахме.

Ходихте ли на почивка в родния си град Варна?

Не. Втора година вече жена ми се оплаква, че не сме ходили на море, и страда за това за разлика от мен. Тази година ни дойдоха на гости децата – синът от Швейцария и другият от Америка, със семействата си. Ние със съпругата ми спахме на надуваеми дюшеци в хола, все едно сме гаджета (смее се).

Съдейки по вас, корав ли е българският пенсионер?

По-голям герой няма на света, след като продължава да оцелява и да съществува. Не може да получаваш такава мизерна пенсия и да успяваш да връзваш двата края. Моята е под 300 лева.

Изпитвате ли носталгия по времето преди 10 ноември 1989 г.?

Не, никаква носталгия. Доволен и щастлив съм, че хората могат да пътуват и да говорят, каквото си искат. Много трудно работехме всички по онова време. Освен цензурата имахме автоцензура, което беше нещо страшно.

Вълнувате ли се от политика?

Не. Имам предпочитания към личност – Бойко Борисов.

Защо го няма вече „Минута е много“?

По този въпрос съм говорил много с приятели, съмишленици и случайни хора на улицата, които ме спират и ме питат. На всички тях отговарям: „Не знам. Питайте ръководството на националната телевизия защо го няма“. „Минута е много“ е единственото по рода си. Предаване от този вид не е губещо. Защо? Защото, когато човек гледа и отговаря, той умира от удоволствие, ако познае отговора. Ако ли пък не – го научава. Винаги си правя една шега: „Представете си „Минута е много“ върви и Вучков задава въпрос. Завреният зет знае отговора, а тъща му – не. Какъв триумф!“. (Смее се.)

След като спряха предаването през януари 2012-а, ходили ли сте в БНТ?

Ходил съм един път във връзка с 55-годишнината на БНТ. Бях гост при Драго Драганов и тогава ми хрумна, че „Минута е много“ е на 33 години и е рекордьор. Дори „Всяка неделя“ няма толкова дълга биография. 33-години е Христовата възраст, но Христос възкръсна, а дали така ще стане и с „Минутата“, знае само ръководството на Българската национална телевизия.

Подозирате ли, че предаването е било неудобно някому?

Ние бяхме втори по рейтинг след едно политическо предаване. Не знам на кого не бяхме удобни, не искам да цитирам имена. БНТ е национална телевизия, в което „Минута е много“ изкара 33 години, макар че винаги имахме проблеми с тях. Важното беше, че ни има. В края на краищата не плюй в кладенеца, от който си пил. Нищо лошо не искам да кажа за БНТ.

Имаше ли вариант „Минута е много“ да се върне в ефир?

Никакъв, никъде и никога досега. Аз нямам желание да се връщам вече като водещ на предаването, искам да работя за „Минута е много“ зад кадър. Мога примерно да се занимавам със състезателите, с организаторска работа, да пиша въпроси в определени области, в които имам самочувствие, че съм компетентен. Искам да има такова предаване, защото то е необходимо на зрителя, а с Лилия Райчева да сме зад кулисите.

Как ви откри Лилия Райчева за телевизията?

Лилия Райчева не ме е открила за телевизията. Бях вече открит, а тя дойде като студентка да помага в телевизионни състезания, които водех. Когато Лили сътвори „Минута е много“, заяви на Младен Младенов – Доктора, главен редактор тогава, че иска само аз да съм водещ. В определен момент взе авторските си права и ние станахме частно предаване в БНТ. „Минута е много“ е на Лилия. Ако някоя от рейтинговите телевизии сега ни покани, с удоволствие ще се върнем на екран. С нас ще дойде и онова невероятно ято от хора, които са влюбени в „Минута е много“. Хора, които дори направиха пред БНТ митинг и издигаха лозунги „Върнете „Минута е много“ в ефир!“.

Казват ли ви все още „Минутко“?

(Смее се.) Разбира се. Има 3-4 семейства, които се създадоха в „Минута е много“. За една бройка да кръстят и бебе Минутко.

При кой от директорите си БНТ беше най-добре?

Иван Славков и Леда Милева бяха най-доброто за БНТ. Батето беше разкошно момче, човек с голямо сърце, състрадателен, човек на жеста… Обичаше да помага на хората… Някои го обвиняват, че щатният състав на БНТ по неговото време бил станал огромен. Може би е било така, защото той не можеше да отказва, когато някой го помоли за хляба. Тогава всички искаха да живеят в София и да работят в БНТ. Отнасях се с уважение към Иван. Държа да подчертая, че никога не съм се домогвал до него, за да ми направи дадена услуга. Симпатизирах му, поздравявахме се – това бяха нашите отношения.

Какво е мнението ви за днешните тв състезания?

Всички те за разлика от „Минута е много“ са купени, лицензни. Разликата е и във валутата, която се получава като награда. А и при тях в голяма степен е важен шансът, не знанието. По теорията на вероятностите е възможно един човек да отговори вярно на 15-те въпроса в „Стани богат“ дори и без да знае нищо, защото му се дават четири варианта, от които един е верен.

Разбирам, че телевизионните игри на шанса не са предпочитаните от вас. А хазартна личност ли сте в живота?

Не съм. Играя тото, и то с едни и същи числа от години. Печелил съм петица преди 30 години, стойността й беше 700 лева.

В „Шоуто на Слави“ се опитаха да ви имитират. Харесахте ли се там?

Веднъж се опита да ме имитира Мариан Бачев и беше много неудачно.

Участвали сте като актьор в няколко филма редом с Григор Вачков, Калата, Апостол Карамитев, Коста Цонев…

Вие изброихте любимите ми артисти. Когато се снимах в първия филм, гледах Апостол Карамитев като бог. Той си беше такъв в театралното и киноизкуство. Незабравими моменти! След като открих телевизията, не съм получавал предложения да участвам като актьор.

Били сте водещ на концерти на Лили Иванова. Трудно ли се работи с нея?

Когато Лили Иванова направи концерта в зала „Арена Армеец“, ме покани и аз отидох. В тези 20 години, през които сме работили заедно, явно съм оставил у нея добри впечатления като личност. До днес ме

Петър Вучков

Водещият Петър Вучков

уважава. Наскоро се видяхме и тя ми каза, че много се е смяла на кошницата с живи цветя, която й подарих на концерта. И по-специално на надписа в поздравителната картичка: „Обичам те – Аз“. Никога не сме имали проблеми в общуването. Когато работиш с нея професионално, когато във всяко отношение си неуязвим, дори в начина, по който се храниш, Лили е невероятен човек с теб. Мен ме радваше взискателността й, желанието й всичко да бъде съвършено.

Навремето казваха, че Лилия Вучкова ви е дъщеря, а проф. Юлиан Вучков -брат… Как приемахте тази мълва?

Ако трябва да бъда откровен, в единия случай ми беше приятно, а в другия – не. С Юлиан Вучков знаем кой кой е, но никога не сме разговаряли дори.

loading...
loading...

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със звезда *

*