любопитно

Откриха уникална дървена фигурка с гравиран код, по-стара е от пирамидите

Старинен идол с гравиран код върху него озадачава учените по света!

Той е открит още в края на 19-и век в Русия и е известен като Големия шигирски идол. До момента не беше точно датиран, но преди дни немски учени успяха да установят възрастта му.

Тяхното откритие направо взриви научната общност. Оказа се, че е на 11 000 години, а това пък означава, че е два пъти по-стар от египетските пирамиди, което вече променя представата ни за хода на човешката история.

Блато

Дървеният монумент е открит в торфено блато в Урал през 1890 г. „Резултатите от датирането му са сензационни“, обясни пред в. „Сайбириън Таймс“ източник от регионалния исторически музей в Свердловск, където е изложен. Първият опит да бъде датиран идолът е направен 107 години, след като е открит – едва през 1997 г.

Въглеродният анализ показа, че е на 9500 години, което също предизвика буря сред учените. Точно заради това е направено датиране втори път, като се използват най-модерните технологии.

Изследванията бяха извършени в германския град Манхайм, където имат най-напредналата технология за датиране. Използвана е масспектрометрия.

Това е метод за анализ на веществото чрез определяне на съотношението на масата към заряда и количеството заредени частици, образуващи се при въздействие върху него с йонизация. По този сложен метод са изследвани седем дървени парчета от идола.

Холоцен

дървена фигура находка
Тази фигурка е по-стара дори от пирамидите

Резултатите са удивителни. Оказва се, че идолът е от самото начало на геоложката епоха холоцен, която започва веднага след последния ледников период.

„Начинът, по който е отрязано дървото, ясно показва, че идолът е направен от прясно отрязано дърво и то с каменни сечива“, обясниха от музея. „Изследванията показват категорично, че Шигирският идол е най- старата дървена скулптура и невероятно откритие“, обясниха още от там.

Той е на същата възраст като надгробния камък с човешки лик, намерен в Гьобекли Тепе в днешна Турция.

Според учените това доказва, че ловците и рибарите от Урал са създавали произведения на изкуството, които са съизмерими с тези на древните фермери от Близкия изток.

Идолът е по-стар от Стоунхендж с 6000 години, пише в. „Телеграф“. Запазил се е изключително добре, все едно е бил поставен в капсула в торфеното блато в Сибир.

Йероглифи

Според експертите йероглифите по него съдържат закодирана информация за създаването на света. Вселената е дело на дървен мъж. Самият идол е с мъжка глава и височина 2,8 метра, но при създаването му е бил с височина 5,3 метра, колкото стандартна двуетажна сграда.

Два метра от артефакта липсват, като се смята, че са изчезнали в началото на 20-и век, когато на власт идват болшевиките и страната потъва в хаос.

За истинския му размер обаче може да се съди по рисунките на руския археолог Владимир Толмачов, който старателно го е описал и скицирал.

Проф. Михаил Жилин от Института по археология към Руската академия на науките обясни, че това е уникална скулптура. „Никъде по света няма подобно нещо“, допълни той. Проф. Жилин твърди, че с йероглифите древните хора са се опитвали да предадат информация на бъдещите поколения.

Тя обаче остава пълна мистерия за съвременния човек. Според професора това е доказателство, че древните хора са живели в пълна хармония със заобикалящи ги свят. „Били са много напреднали интелектуално и са имали сложен духовен живот“, допълва той.

Археологът Светлана Савченко пък смята, че линиите по идола символизират хоризонта – границата между земята и небето, също и границата между водата и небето.

Но това може да се тълкува и като границата между два свята – на живите и мъртвите. „Зигзагообразната линия пък символизира водния елемент.

Но също е и сигнал за опасност“, допълни тя. Кръстовете, ромбовете, квадратите и кръговете пък са обозначение за огън или слънце.

Създателите на идола са му направили седем лица, като само едно от тях е триизмерно. „Това може да са образите на духове, които са населявали света на хората в древни времена.

Вертикалното разположение на лицата вероятно показва някакъв вид йерархия“, обясни археологът Пьотр Золин. Вероятно подсказва и това, че са принадлежали на различни светове.

„Това е показателно за представите на древните за произхода на света. Орнаментите вероятно са специални знаци, които отбелязват значими събития“, обясни още той.

Въпреки че е сензация за световната наука, в Русия идолът предизвика противоречиви реакции. В момента тече дело за „повреда на най-старата дървена статуя на света“. Твърди се, че пробите от нея са били изнесени незаконно от страната, за да бъдат изследвани в Германия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button