любопитно

От какво бягат комарите? Вижте този списък с полезни растения!

Не са никак малко хората, които обожават лятото. Лошото е, че със затоплянето на времето започват да се появяват и комарите.

Едва ли има човек, който да не е наясно с това колко досадни могат да бъдат тези животинки.

Те са способни да провалят и най-хубавата вечер, ако не сте взели нужните предпазни мерки.

Няма никакво съмнение, че комарите са една от най-големите напасти в топлото време.

Гадините могат да превърнат нощите ви в истински кошмар. Освен това не трябва да се пренебрегва и фактът, че са опасни, тъй като може да са преносители на някоя страшна болест.

Ако комарите са от типа „Тигрови“, макар че това трудно може да бъде установено с невъоръжено око, могат да се окажат носители на Лаймска болест, Марсилска треска или Зика.

Но не бързайте да се отчайвате! Можете да се насладите на прекрасни моменти с помощта на малки хитринки. Ще ви разкрием няколко изпитани средства, благодарение на които комарите ще стоят далеч от вас.

Оказва се, че на тези неприятни гадинки никак не им понасят някои цветя. Те ги отблъскват и по този начин ви осигуряват пълно спокойствие в топлите летни нощи.

полезни растения
Туртата гони комарите

Ето и кои са растенията, които гарантирано ще държат комарите далеч от вас, ако ги имате посадени в градината или у дома:

Валериана

Комарите определено изпитват непоносимост към това растение. То може да ги отблъсне много по-далеч от редица патентовани химически средства.

Това растение обаче има един недостатък – всички котки в махалата ще се събират в градината ви, тъй като валерианата ги привлича като магнит.

Лавандула

Лавандулата е другото изпитано натурално средство, което ще ви избави от комарите през лятото. Освен това, както добре знаете, тя е отлично средство за защита на дрехите ви от молци.

Дори да сте сложили парфюм с аромат на лавандула, можете да сте повече от сигурни, че комарите ще ви заобикалят отдалеч, а молците няма да се докоснат до дрехите ви.

Турта (Тагетес)

Туртата отделя фитонциди, които не понасят добре нито на комарите, нито на останалите неприятни насекоми, които щъкат през летния сезон.

Мента

Повечето хора обожават аромата на мента, но за комарите той е истинско наказание. Несъмнено има и такива сред вас, които използват ментата за лекарство.

Знаете ли обаче, че само няколко стръка мента, засети в градината, ще ви спасят от насекомите? Вие ще забравите изцяло за тях, дори да сте си изнесли масата за вечеря на открито.

Снимка: Pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button