здраве

Опасен ли е шумът в ушите?

Не е лесно да се търпи постоянното жужене или свистене в ушите, но има начини неприятните звуци да бъдат „опитомени“.

Хората, които страдат от шум в ушите, долавят повече или по-малко сложни звуци. Проблемът е, че околните не чуват нищо.

Това не означава, че този шум не съществува, просто няма изследване, което може да го дефинира.

След нощ в дискотеката или силен рок концерт повечето от нас усещат свистене в ушите, но то изчезва сравнително бързо.

Ако след 48 часа все още се усещат неприятните звуци, това е признак за звукова травма и се налага консултация с ушен лекар.

Първото нещо, което лекарят прави, е да изследва състоянието на слуховия апарат, за да се успокои пациентът, че не става дума за начало на глухота, за тумор или за… лудост.

Причините

шум в ушите
От шум в ушите се оплакват много хора

Шумът може да е последица от заболяването отосклероза, което засяга вътрешното и средното ухо. Лечението е оперативно, след него пациентът чува нормално, а свистенето изчезва.

Ако оплакващият се е възрастен човек, най-вероятно става дума за пресбиакузис – намаление на слуха поради напреднала възраст.

Тук решението е поставяне на слухов апарат – с него пациентът чува по-добре и страничните звуци се усещат по-слабо или никак.

Шум в ушите може да се появи след звукова травма – например експлозия или продължително излагане на силни звуци. В такива случаи шумът е двустранен и постоянен.

Силата му е незначителна (по-малко от 7 децибела), но колкото повече човек се заслушва в него или се опасява от него, толкова усещането е по-травмиращо.

Лекарят има задачата да обясни на пациента, че този шум е следствие от определена звукова агресия, но не причинява последици за здравето.

Релаксация

Усещането за неприятния шум се усилва неколкократно поради притеснението, което поражда. Затова най-важното е да се намери спокойствие и емоционално равновесие.

С помощта на психолога или психотерапевта пациентите могат да се научат да приемат шума в ушите като безвреден „стар познайник“.

Но човек може и сам да си помогне чрез средствата на релаксацията, йогата и гимнастиката тай-чи, информира „Здравен журнал“. Само след десетина сеанса пациентът чувства сили да овладява неприятните си усещания.

Лекарят може да предпише и лекарства, с които позволяват да се въздейства на възбудимостта на невроните, но повечето специалисти предпочитат да научат пациентите да живеят в мир с този шум, който не може да им навреди.

Или да приемат с усмивка вярванията на индианците, че шумът в ушите чуват тези хора, които боговете са избрали за пряка „комуникация“!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button