новини

Нова далавера в България – ето как мамят кандидат-студентите!

Фирми мамят чужди кандидат-студенти, които искат да учат медицина у нас.

Обещават им, че срещу заплащане ще ги уредят с място в наш ВУЗ, а когато младежите дойдат, за да започнат обучението си, с ужас установяват, че никой не знае за тях.

Схемата бе разкрита от Медицинския университет в София, който се принуди да оповести на сайта си, че няма и не е имал никакви отношения с фирма „Академията ЕООД“ и никога не я е упълномощавал да набира студенти от негово име.

Съобщението е качено на български, английски и гръцки, тъй като фирмата се е насочила основно към студенти от турски и гръцки произход, алармира главният секретар на университета проф. Алексей Алексеев.

Тарикати
Според него измамата има две различни форми в зависимост от това дали става дума за действащи студенти или за такива, които тепърва ще кандидатстват.

„Първите биват лъгани за това, че нашият университет иска от тях пари за административни такси и застраховки“, каза професорът. Оказва се, че фирмата е събрала от студенти по 425 евро за застраховка и по 475 евро за административна такса.

„Няма как да я дадем на прокуратурата, защото тя не мами нас, а частни лица. Предупредихме обаче студентите да подадат жалби“, разказва той.

Втори тип измами лъснал, когато 15 студенти от Гърция се появили в столичния Медицински университет, за да си искат студентските книжки, информира „Телеграф“. Те заявили, че от „Академията ЕООД“ са им обяснили, че имат запазени места във вуза, където ще бъдат приети.

кандидат-студенти
Нова далавера с кандидат-студенти

Гърците настоявали да им дадат документите, с които да учат, и да бъдат настанени в общежитията. „Част от тях отговарят на нашите изисквания и затова ги приехме. Повечето обаче просто са били измамени. Посъветвахме ги да съдят фирмата като частни лица“, обяснява проф. Алексеев.

По неговите думи по същата схема въпросната фирма е действала и в Турция. Самото дружество няма сайт и на практика е неоткриваемо в интернет.

Това не е единствената фирма, която се възползва от факта, че чужденците проявяват все по-засилен интерес към изучаването на медицина у нас. Според проф. Алексеев миналата година по същия начин пари от кандидат-студенти е прибирала фирма с името Studi medicine.

Освен това университетът е идентифицирал още две дружества, които работят на територията на Германия и Англия и се опитват да подмамят тамошните кандидат-студенти по медицина да им плащат.

„Показват каталози със снимки от нашите кампуси и подлъгват хората. Много от фирмите лъжат, че сме им дали изключителни права да набират студенти за нас.

В действителност няма такова нещо, освен в Италия. Там има компания, с която работим, и тя ни изпраща студенти от Ботуша като свои стипендианти. Те заплащат по 8000 евро годишна такса за обучението си“, разказва проф. Алексеев.

„В останалите страни работим с всеки, който може да ни доведе студенти, представяйки пълномощно от тях. Ако някой реши да ни доведе 10 или 20 студенти и представи оригинални документи, няма да го върнем. Не даваме обаче изключителни права на никой друг“, казва главният секретар на Медицинския университет.

Бум
Фирмите според Алексеев се възползват от това, че в момента във всички медицински университети у нас има бум на чужденци.

„При нас най-много са италианците и гърците – по 150-200 от държава. Общо около 3000 са чуждите ни студенти заедно с тези от САЩ и Канада.

Имаме много хора от Норвегия, Швеция, Холандия, Германия, Испания“, посочва професорът. Много са и младежите от трети страни като Турция, Украйна, Сърбия, Беларус.

„Напоследък имаме и наплив от индийци, но не сме доволни от контактите с тях. Имаме предимно неприятности. Индийските ни студенти не спазват правилниците ни и непрестанно обжалват таксите, искат най-различни намаления.

Неотдавна индийска фирма ни поиска изключителните права да изпраща техни студенти у нас, но й отказахме“, казва Алексеев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button