любопитно

Най-красивите гръцки плажове – вижте къде се намират!

Безкрайно трудно е да се определят дори 100 от най-красивите гръцки плажове, понеже на всеки остров има по поне 20 безупречни ивици, както и навсякъде в континенталната част.

От TripAdvisor и британския ежедневник Telegraph обаче са успели да пресеят десетте перли на южната ни съседка, така че да можем да си ги запишем и да намерим време да ги обиколим.

Едно от най-красивите местенца несъмнено е заливът Навагио с изоставения кораб. Малкият бял плаж е в прегръдките на невероятно високи отвесни скали, а водата в залива пък е ослепително яркосиня. В центъра на тази величествена картина е разяденото от ръжда черно тяло на кораба, пише „Телеграф“.

Неговата история още пали въображението на авантюристите. Става въпрос за една съвременна пиратска драма – според една от версиите през октомври 1980-а морето в района било ужасно бурно и възникнала повреда в машинното отделение на кораба, наблъскан с контрабандни цигари. Като по чудо екипажът е спасен, но корабът е разбит на малкото парченце суша.

Според други обаче гордите пирати не могли да се споразумеят с купувачите на стоката и нарочно разбили кораба на плажа в Навагио.

Каквато и да е истината, факт си остава, че това място е толкова магнетично и неземно красиво, че привлича туристи от цял свят. Щедрата природа е дала и още едно малко съкровище на Закинтос – Сините пещери.

Бяло

В продължение на хиляди години водата е ваяла своите тайни проходи в белите скали наоколо и през вълшебните арки слънчевите лъчи рисуват с най-красивите тонове на синьото.

Ако се качите на малка лодка от Скинари (най-северната точка на острова), можете дори да се промушите през някои от пещерите. Водата е поразително чиста и нерядко лодките спират край пещерите, за да могат туристите да й се порадват.

Гърция
Прекрасна Гърция

Вземете си и малко хляб, за да прилъжете рибите с ярка краска да се покажат. Разходката с моторница или малко корабче до Навагио и Сините пещери струва около 20 евро.

След това можете да отдъхнете и да хапнете вкусна прясна риба в някои от таверните в района на селището Агиос Николаос, откъдето тръгват повечето лодки.

Плитко

Когато си говорим за красиви места, наистина е препоръчително да не се излиза от тази прегръдка. Ето защо, жадни за още превъзходни гледки и усещания, сядаме на плажа Елафониси, на остров Крит.

Като всеки друг гръцки плаж и тук разполагаме с мек ситен пясък, който нежно гали краката ни. Кристално чиста вода, обагрена в синьо и зелено, преливащи един в друг под жаркото слънце.

Плаж като плаж, но от този извира цялото спокойствие на света. Тук вече си се родил, държиш живота с две ръце и с готовност събираш най-ярките впечатления от заобикалящия те свят.

Най-поразителното тук е, че за да докоснеш пясъка на плажа Елафониси, трябва да се потопиш в плиткото море, което пази ивицата. Така си защитен и потъваш в хармонията на карибския плаж, с тази разлика, че си само на няколко километра от вкъщи.

Стъпала

Приближаваме се до следващия плаж – Егремни. Корабът спира до пясъка, моряците спускат две стръмни стълби. Оказва се, че този плаж е с най-труден достъп. Егремни се намира под 150 метра високи отвесни скали и до плажа се слиза по 347 стъпала надолу. Стъпалата са широки и лесни за ходене, но последните 20 от тях са дървени и почти вертикални.

Попаднеш ли на Егремни, имаш чувството, че се намираш на екзотичен, далечен континент. Над нас са само скали. Отпред е тюркоазеносиньото море, украсено с бяла пяна и жълт пясък.

Оказва се, че това са дребни, много гладки овални камъчета в кремав цвят и отдалеч наистина приличат на златист пясък. Капитанът изведнъж надува сирената на кораба и раят приключва.

Лунно

Саракинико е най-известният плаж на остров Милос, известен още като Лунния плаж. Прякорът му идва от факта, че прилича на сцена от извънземно място – пясъкът е заменен от специфични меки скали с искрящ бял цвят.

Лабиринт

Този остров всъщност е влязъл с цели два плажа, като втората перла от короната му е Клефтико. Плажът представлява група от морски скали с характерни форми и лабиринт от морски пещери. Намира се на югозападния бряг на острова, достъпен е само по море (всъщност, има и пътека, но достъпът е труден и мястото не е особено безопасно).

На приказния остров Лесбос пък ни вика най-красивият плаж Ватера. Ивицата е 7 км, което го прави и най-големият на острова. От пясъка, който всъщност представлява малки ситни речни камъчета, се виждат бреговете на Турция, които се мият от същата топла, кристално чиста вода.

Тъй като е в залив, морето е много спокойно и в по-голямата си част плитко. Тук всъщност всичко е спокойно – няма особено много капанчета и хора, както в останалите курорти, което гарантира абсолютно прочистване на главата и истинска почивка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button