любопитно

Най-фрапиращите митове за близнаците (ще бъдете шашнати!)

Японците вярвали, че появата на момчета-близнаци е добър знак, предвещаващ щастие и благополучие в семейството.

А ако едновременно се родят брат и сестра, това предвещавало мъка.

В Горен Египет разнополовите близнаци били принуждавани да се женят един за друг, тъй като се смятало, че те вече са встъпили в порочна връзка още в утробата на майката.

В различни части на света битувало поверие, че близнаци могат да се родят само от различни бащи.

Съответно майката на близнаци била обвинявана в изневяра и понякога дори убивана заедно с децата.

Знаменитите древногръцки близнаци Кастор и Полукс също били от различни бащи. Но тъй като елините имали доста свободни нрави, съмнителният им произход не им попречил да станат културни герои на Гърция.

близнаци
Шокиращи факти за близнаците

По-големият – Кастор, бил роден от обикновен човек, а бащата на по-малкия – Полукс, бил самият Зевс, съблазнил Леда в образа на лебед.

Синът на Зевс, както и всички полубогове, притежавал дарбата за безсмъртие, докато Кастор бил простосмъртен.

Когато той загинал, Полукс не могъл да се примири със загубата и се обърнал към баща си с молба да му позволи да умре заедно с брат си.

Зевс му предложил следното: или вечен живот на Олимп без Кастор, или възможност да прекара един ден с брат си на Олимп и един. ден – в Аид. И без да се замисля, Полукс избрал втория вариант.

Според друга версия Зевс превърнал близнаците в съзвездие и оттогава Кастор и Полукс станали символ на вярност и безкористна братска любов, която се среща често и между реални близнаци.

Понякога обаче близнаците не изпитват топли чувства един към друг и едва ли не още от раждането си стават съперници и дори врагове – както библейските близнаци Яков и Исая.

Още в утробата на майка си те спорели кой пръв да се появи на бял свят. В края на краищата първият бил Исая, пише „Феномен“.

Но след години Яков му отмъстил, когато се явил на смъртния одър на полуслепия си баща в дрехите на брат си и получил благословия като най-големия син.

В тази афера на Яков помогнала майка му, която, както често се случва, обичала повече по-малкия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button