здраве

Музиката лекува – вижте как и какво! (ВИДЕО)

Музиката е била използвана в цялата човешка история, за да изразява и да влияе на човешките емоции. В библейската история цар Саул е утешен от музиката на арфата на Дейвид.

Древните гърци са приписвали на музиката лечебни свойства. Много култури са прочути с музикалните си традиции.

Професионалното образование по музикотерапия е достъпно в края на 1940 г., а през 1950 г. е създадено първото професионално сдружение на музикотерапевти в САЩ.

Американското национално сдружение по музикотерапия се обедини с Националната американска асоциация за музикотерапия през 1998 г., за да се превърне в Американска музикотерапевтична асоциация.

Музиката може да бъде от полза за всеки. Въпреки че може да се използва терапевтично за хора, страдащи от физически, емоционални, социални или познавателни дефицити, дори и здравите могат да използват музиката за отпускане, намаляване на стреса, подобряване на настроението или като част от определени упражнения.

Музиката може да освободи напрежението в мускулите, както и да подобри двигателните умения. Тя често се използва в помощ на възстановяването на физическите умения в клиниките по рехабилитация.

Нивата на ендорфини (естествените болкоуспокояващи) се увеличават, докато слушате музика, а нивата на хормоните на стреса се понижават. Този последен ефект може частично да обясни способността на музиката да подобрява имунната функция.

Терапия с музика - музикотерапия
Терапия с музика

През 1993 г. изследване на Мичиганския държавен университет показва, че дори 15-минутното въздействие на подходяща музика може да увеличи нивата на интерлевкин-1 – обстоятелство, което също повишава имунитета.

Музиката се използва за формиране на отношения между терапевта и пациента. Музикалният терапевт определя целите на индивидуална основа в зависимост от проблема и също така избира конкретни дейности и упражнения, за да подпомогне напредъка на пациента.

Целите могат да включват разработване на комуникационни, познавателни, двигателни, емоционални и социални умения.

Някои от техниките, използвани за постигане на това, са песни, слушане, инструментална музика, композиция, творчески движения, кататимно-имагинативна психотерапия (с направляване на въображението), както и други методи в зависимост от случая.

Могат да бъдат включени и други дисциплини, като танци, изобразително изкуство и психология.

Пациентите могат да развият музикалните си способности в резултат на лечението, но това не е основната цел. Тя е да се подобри накърнената способност на пациентите, така че тя да започне да функционира.

Възрастните хора могат да бъдат особено склонни към тревожност и депресия, както и към хронични заболявания, свързани с болка, особено ако живеят в старчески дом.

Музиката е една отлична възможност за наслада, релаксация, освобождаване от болката и възможност да общуват и си спомнят за музиката, която е имала преди специално значение за тях.

Музиката може да има поразителен ефект върху пациенти с болестта на Алцхаймер, а понякога дори им позволява да се съсредоточат и да станат по-отзивчиви за известно време.

Чрез музиката също се наблюдава намаляване на възбудата, която е често срещана при това заболяване.

Едно проучване показва, че физическото и емоционалното състояние на възрастните хора, които свирят на музикален инструмент, е по-добро, отколкото това на техните не толкова музикални връстници.

Музиката може да бъде ефективно средство за лечение на психически проблеми. Аутизмът е нарушение, което е само частично проучено. Музикотерапията позволява на някои деца с аутизъм да се свързват с останалите хора и да се подобрят уменията им за учене.

Злоупотреба с наркотични вещества, шизофрения, параноя и нарушения на личността, тревожност и афективни проблеми (свързани с повишена възбудимост) са други състояния, за които може да помогне музикалната терапия.

В групи от страдащи с такива проблеми участието и социалното взаимодействие са насърчавани чрез музика. Те са подпомагани да развият умения за справяне, намаляване на стреса и изразяване на своите чувства.

При лечение на сериозни психични нарушения обаче ползата от метода изглежда ограничена.

Едно проучване на пациенти с диагноза шизофрения или шизоафективна психоза показва, че макар музикотерапията да подобрява социалните взаимоотношения на пациентите, благотворният й ефект е относително кратък като продължителност.

Пациентите, които се лекуват чрез музикотерапия, не трябва да преустановят, без предварителна консултация със съответния специалист, друго лечение или лекарствата.

https://youtu.be/BgjmhbkPVAI

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button