новини

Мрачната страна на околосветските пътешествия с малко пари – една реална история

Пътуване до края на света, без срок, без ограничения, само със задълженията, които сам си измислиш и с парите, които сам решиш да изкараш и след това да похарчиш.

Ето такъв живот живеят от 6 месеца Шанел и Стиво. Те са рекламисти от Йоханесбург, Южна Африка, отдали се на живота в целия му блясък.

Преди година и половина присъстват на вдъхновяващата лекция на графичния дизайнер Стефан Сагмайстър, който разказал за начина, по който намира новите си идеи. На всеки 7 години Стефан затварял ателието си за цяла година и се отдавал на занимания, за които не му остава време, докато работи – пътувания, проекти, семейство.

По това време Шанел и Стиво били подредили живота си изключително добре – тя маркетинг директор на голяма рекламна агенция, той графичен дизайнер в друга, пише в. „Телеграф“. Едни от най-големите и признати професионалисти в областта си. Имат коли, хубав апартамент и любовта помежду си.

„Това обаче не ни стигаше. Бяхме стигнали до момента, в който изморителна рутина изпиваше силите ни. Нямаше предизвикателство, просто скука, на която можехме да се обречем за всеки един ден от следващите 30 години“, разказва Шанел в блога им howfarfromhome.com.

Спестяване

Така решават, че ще спестят всяка стотинка, за да променят скуката, да я победят и да намерят вдъхновението си. Напускат лъскавите си работни места, продават голяма част от притежанията си и започват да планират своето околосветско пътешествие, в което неизвестните и предизвикателствата са много.

пътешествениците
Не всички пътешественици имат много пари

„Сега бяхме двама души, казващи „да“ на всичко, което светът може да ни предложи. И един списък с цели, които искахме да постигнем“, продължава разказа си Шанел. Двамата ентусиасти тръгват през март тази година.

До момента са изминали над 28 000 километра, като до миналата седмица са обикаляли кристалните брегове на Гърция и са се насладили на романтиката на Италия. Пътуването е планирано до края на тази година, като двамата са си изготвили списък от 64 лични предизвикателства и още 213 от последователите им в мрежата.

За момента са отметнали 35, между които „Да стоим на връх в Алпите“, „Да се возим на шейна с хъскита“, „Да живеем без техника един месец“, както и „Да си направим селфи с алпака“.

На всяка крачка Шанел и Стиво се снимат със своята малка черна дъска, на която отбелязват колко километра са изминали. Снимките се качват прилежно в профила им в Instagram и могат да разтопят всеки, който ги погледне с цветовете и наситеността си.

„Не се оставяйте невероятните снимки да ви заблудят. Не съм нито в най-стегнатия, слаб или здравословен период от живота си. Ядем сладко, намазано на крекери през повечето дни, спим по 5 часа на нощ и влачим изключително тежките си раници по павирани улици в 1 през нощта, търсейки си място за спане (защото билетите за автобус не са включени в бюджета, очевидно)“, разказва Шанел в последното си откровени в блога им.

В текста тя разказва и за начина, по който се издържат и всички онези тъмни страни на едно околосветско пътешествие, които няма как да бъдат показани в Instagram.

„До този момент сме изтъркали 135 тоалетни, наторили сме земята с 250 килограма кравешки фекалии, натоварили сме 2 тона камъни, насипали сме 60-метрова пътека, оправили сме 57 легла и нямам представа колко прибори и чаши за вино сме полирали“, разказва разпалено Шанел за работата, която са свършили, за да получат храна и покрив.

Бляскаво

Въпреки че са зарязали един наистина бляскав живот и са го заменили с една наистина изморителна и мръсна работа, Стиво и половинката му са убедени, че изживяват най-добрите моменти от живота си. Едно

от условията им в началото на пътуването е да излязат от зоната си на комфорт и да бъдат разтърсени. Е, различните занимания, с които се сблъскват сега, със сигурност са свършили тази работа.

Всъщност един от начините, по които си намират работодатели, склонни да разменят труда им за храна и легло, е сайтът workaway.info. Той изобилства от предложения от целия свят за различни занимания от помагане в градината, до уеб дизайн и гледане на деца.

„Планирали сме всичко до декември. Оттам нататък сме готови да продължим или пък да си вземем „почивка“, за да поработим. Ако не бяха парите, които най-вероятно няма да ни стигнат, нямаше да се колебаем и щяхме да се хвърлим веднага на следващия свободен полет за където и да е“, смеят се Стиво и Шанел.

Следващите им спирки са Истанбул, Мюнхен и най-накрая Австралия, което е една от големите им мечти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button