здраве

Лекари признават: Прочетете до какво води честата употреба на аспирин!

Може би мнозина от вас пият аспирин доста често, без дори да си дават сметка до какви сериозни здравословни проблеми може да доведе това.

Лекари посочват, че студеното време предразполага към честата употреба на аспирин.

В последно време обаче прави впечатление, че сериозно се е увеличил броят на хората, които получават алергия при приема на този медикамент.

Дори се получава нещо много по-сериозно от това – всеки трети човек, прибегнал до честата употреба на аспирин, започва да кашля, дишането му става доста затруднено, а носът му протича.

Казано с други думи – това може би ви прилича на първи симптоми на някакъв сериозен вирус, но истината е, че става въпрос за астма.

аспирин
Честата употреба на аспирин вреди

Медиците са категорични по този въпрос. Според тях става дума за псевдо-алергия, която се развива без участието на имунната система на организма.

Причинителят на пристъпите на задух, типични за астмата, е свързването на тромбоцитите от кръвта с приетата таблетка аспирин.

Именно те са тези, които стимулират класическата алергия.

Поради тази причина лекарите препоръчват горещо всеки, който прибягва твърде често до аспирина, да си направи изследване, което да установи чувствителността на организма му към този медикамент.

Към днешна дата можете да извършите скрининга за поносимостта ви към аспирина, както и към сродните му медикаменти, само с една капка кръв.

Тази проверка се извършва извън човешкия организъм, което означава, че по никакъв начин няма да бъдат засегнати и без това твърде чувствителните ви бронхи.

Ако резултатът от проведения скриниг покаже, че имате изявена чувствителност, медиците препоръчват да проведете т.нар. курс по десенсибилизация.

Това, разбира се, задължително трябва да се случи под непосредствения контрол на алерголог.

Основният принцип, върху който се основава този курс, е добре познатият на всички и изпитан във времето метод „клин клин избива“.

Това означава, че в продължение на няколко месеца ще приемате микродози от аспирина. Това ще се случва през ден.

Постепенно тези дози ще бъдат увеличавани докато организмът ви привикне с медикамента, който може да повлияе положително върху редица здравословни проблеми.

Хора, преминали през такъв курс, твърдят, че е нужно да приемате аспирина по определена схема за период от 6 месеца до 1 година. Само по този начин ще постигнете желания ефект.

Нещата изглеждат много прости, но в никакъв случай не си правете експерименти без лекарски контрол!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button