любопитно

Колко долара на ден изкарва собственикът на Фейсбук?

Той е на 32 г., притежава близо 52 милиарда долара, изкарва по 4,4, милиона на ден. И никой не може да го блокира във Facebook. Да, това е Марк Зукърбърг.

„Марк Зукърбърг е американски компютърен учен, известен най-вече като основател на социалната мрежа Фейсбук. Какъв обаче е пътят му дотук?

Филмът, който се появи преди няколко години, посветен на него и Facebook, така и не представи много от особеностите и идеите на Зукърбърг.

Милиардерът обясни, че бил наранен от „социалната мрежа“, защото повечето факти там били „измислица“. Във филма се твърди, че Зукърбърг е създал Фейсбук, за да привлича жени, които са преживели наскоро тежки раздели.

„Създаването на код и след това на продукт, както и създаването на компания вероятно не е достатъчно величествено дело, за да се създаде филм върху него. Затова те си доукрасиха сюжета с интересни за тях детайли, които не отговарят на истината, и това ме нарани“, разкри още Марк.

Отделно не едно и две издания са направили класации с неговите малки и не чак толкова малки странности, за които милиардерът предпочита да не говори.

Пътят му до голямата слава и внимание може би се подчинява на любимия му цитат от Вергилий „Съдбата помага на смелите“.

Заради факта, че Зукърбърг е един от най-младите милиардери в света, се оказва, че реално е спечелил повече пари от всеки друг човек на планетата. Изчисления на CNBC сочат, че за всеки ден от живота си той е печелил по 4,4 млн. долара.

Марк Зукърбърг Фейсбук
Марк Зукърбърг е основателят на Фейсбук

За сравнение Бил Гейтс, който към настоящия момент е най-богатият човек в света, е на 60 години, а състоянието му възлиза на 76 млрд. долара. Това прави по 3,5 млн. долара за всеки ден от живота му…

Третият милиардер, който всеки ден добавя по над 3 милиона долара към богатството си, е 52-годишният основател на Amazon Джеф Безос.

Към тези любопитни факти могат да се добавят още много – Марк е наистина интересен индивид и създавайки своята империя, е оставил отпечатък върху нея.

Ето например ако напишете символите Mark Zuckerberg като коментар във Facebook името му ще се появи. Също така не можете да го блокирате, както правите с повечето досадници в мрежата.

Синият цвят на сайта е избран, понеже Марк е далтонист, но вижда синьото добре. Преди да създаде Facebook, той е изобретил заедно със свой съученик музикалната програма Synapse.

Следвайки избрания от него път, той се запознава и със съпругата си. Това става в университета, след като се присъединява към еврейското братство Alpha Epsilon Pi.

На едно от партитата той среща Присила Чан – американка с китайски произход от Бостън, която по-късно става негова жена. Първите й впечатления са, че той е „изперкал човек“.

Преди 6 години Марк започва да учи китайски, за да може да се разбира по-добре със семейството на избраницата си. Милиардерът също така владее френски, иврит, латински и старогръцки.

Колкото и взискателен към детайлите в работата си и в отстояването на идеите си, толкова Марк е безразличен към облеклото си. Това разкри неотдавна самият той по време на форум, на който отговори на въпроси от целия свят.

Участник го попита защо на публични места се появява всеки път с една и съща сива тениска. Зукърбърг обясни, че са различни тениски, но в един и същ десен.

Той имал десетки напълно еднакви блузи с къс ръкав, като всеки ден обличал нова, която изглежда досущ като предишната. Обличането, както и какво да се закуси са „глупави“ решения, за които не искал да убива времето си.

Близките му са коментирали, че той отива и на среща с инвеститори от Уолстрийт пак по тениска, дънки и суичър с качулка.

Това му правило има изключение през 2009-а по негови думи. Тогава той носи 12 месеца вратовръзка, показвайки колко е сериозен фактът, че една година след началото на последната световна криза Facebook се разраства неспирно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button