новини

Коледната ваканция – с 5 дни по-дълга! (има и други промени)

Коледната ваканция за учениците догодина ще бъде по-дълга с пет дни.

Това стана ясно от новия график, който просветният министър Меглена Кунева оповести. Общо пет ще бъдат ваканциите на учениците догодина.

По-дълги отколкото досега ще бъдат есенната и коледната. Децата ще почиват през есента от 29 октомври до втори ноември, което е с 2 дни повече от преди.

По Коледа почивката им ще започне на 24 декември и ще трае до осми януари, а миналата година е била до трети. Зимната ваканция, която е между двата срока, ще бъде от осми до 12 февруари. Пролетната ще трае от първи до девети април.

Лятната започва по различно време за различните класове, но датите са като миналата година. По-късно обаче ще се проведат двете матури, които се изместват с около седмица. Изпитът по български език за седми и 12-и клас ще се проведе на 26 май, а втората матура и тестът по математика за седмокласниците – на 29 май.

Прием

Просветното министерство дава възможност на общините да правят централизиран прием на първокласниците от догодина.

Промяната е, че в момента всяко училище провежда приема си само и в резултат пред някои от по-популярните училища се струпват по десет чакащи за едно място.

ваканция Коледа
Всичко за ваканциите на децата

С централизирания прием ще има възможност децата да се разпределят по-равномерно, като водеща при класирането ще бъде близостта на адреса на детето до училището.

Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов даде пример с Бургас, където тази година вече е проведено такова класиране на първолаците.

Децата от четвърти клас ще могат да бъдат приемани в математически гимназии с точките си по математика от миниматурата, като в допълнение към това и оценката им от свидетелството ще бъде преобразувана в точки.

Към този резултат се добавят и оценките им от две национални състезания или олимпиади по математика.

Права

Директорите получават повече правомощия с новия стандарт за организацията на учебната дейност.

Те ще могат да въвеждат по свое усмотрение допълнителни тридневни ваканции, ако в училището има екстремна ситуация – например спукана тръба или грипна епидемия.

Кметът също ще може да дава тридневна ваканция, ако има проблем с пътната обстановка, пише „Телеграф“. Това обаче трябва да става не повече от веднъж годишно.

Директорите вече ще имат и правото сами да определят броя на паралелките в училището в зависимост от това каква материална база имат.

Те ще могат и да намаляват междучасията до пет минути, както и да ги удължават по свое усмотрение, но до не повече от половин час.

Иновативните училища пък ще имат правото да удължават и втория срок, но с не повече от две седмици. Часовете в училище ще трябва да започват не по-рано от 8 часа, освен в школата, където се учи на две смени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button