здраве

Кои хора не могат да ползват етерични масла? (+история)

Етеричните масла са летливи ароматни масла, съдържащи се в редица растения.

Те се добиват от стотици растения с и намират много богато приложение.

Използват се най-вече в парфюмерията, в кулинарията, при лекарствата и като ароматни и антисептични добавки към много разпространени продукти.

Етеричните масла се използват от хиляди години.

Преди повече от 5000 години древните цивилизации в Месопотамия използвали машини за добиване на етерични масла от растенията.

Те са били основната суровина за направата на парфюми в Древен Египет, Индия, Гърция и Рим. Откривани са в гробници отпреди 3000 години в пирамидите.

Древногръцките лекари, включително Хипократ, споменават за масажи с ароматни растителни есенции и масла заради лечебните им свойства и влиянието им върху настроението.

Римляните свързват етеричните масла и тяхното прекрасно ухание с богатството и успеха.

Аюрведическата медицина, най-древната система за лечение на света, отдавна препоръчва масаж с етерични масла като лечебен подход при редица заболявания.

етерични масла
Какво трябва да знаем преди да употребяваме етерични масла

В съвременността етеричните масла се използват за производството на висококачествени парфюми, като добавки към разпространени продукти и в лечебната практика на ароматерапията.

Етеричните масла се произвеждат по няколко начина. При дестилацията се използват вода и пара за извличане на маслото от сухи или свежи растения, а при екстракцията маслото се изстисква от растението механично.

Други методи използват спирт или разтворители за извличане на етеричното масло от растителния материал.

Етеричните масла са много силно концентрирани. Приблизително трийсет чаши билков чай могат да се равняват на концентрацията на растителната есенция в една капка етерично масло.

За някои етерични масла от рози са нужни 1814 кг розови листенца за изработването на 0,5 кг етерично масло, което ги прави много скъпи.

Лавандуловото масло се произвежда най-лесно, тъй като са нужни само 45 кг растителен материал за производството на 0,5 кг етерично масло.

Етеричните масла имат много сложен химически състав и съдържат много различни вещества.

Според някои теоретици етеричните масла са жизнената есенция на растенията и съдържат съединения, с които растението се бори с инфекциите и прогонва бактериите и паразитите.

Научните изследвания изолират стотици химически вещества в състава на етеричните масла и доказват, че те имат антибактериални, противогъбични и противопаразитни свойства.

Някои етерични масла съдържат повече от 200 идентифицирани химически вещества.

Макар че за лечение и в парфюмерията редовно се използват стотици етерични масла, има такива, които се употребяват най-често.

Някои от тях са тези от лавандула, лайка, мента, чаено дърво, евкалипт, индрише, жасмин, роза, лимон, портокал, розмарин, тамян и сандалово дърво.

Етеричните масла не се препоръчват на хора, които приемат хомеопатични препарати, тъй като се смята, че някои от тях пречат на тяхната ефективност.

Етеричните масла често се смесват, за да се засили лечебното им въздействие, а смесите може да бъдат съобразени с личните предпочитания и състояния.

Ароматерапевтите се специализират в приготвянето на смеси от етерични масла за конкретни хора и здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button