здраве

Киселини в стомаха – с тези златни съвети ще изчезнат завинаги!

Според статистиките един на всеки пет души в света страда от киселини в стомаха веднъж седмично, а всеки втори – веднъж месечно.

Какво е положението у нас? От киселини в стомаха се оплакват 1/3 от българите. Ето и повече за това често срещано неразположение.

Стомахът ни е изключително важен орган: той позволява да се смилат храните, като се елиминират микробите, които ги съпътстват. За да смели храната, стомахът я подлага на мощна киселинност. Той произвежда голямо количество хидрохлорна киселина.

Противно на схващанията, не киселинността в стомаха провокира неприятното парене. То се появява, когато киселината се разпростре към горната част на стомаха, тоест в долната част на хранопровода, която е особено чувствителна към киселини. Иначе самият стомах е чудесно адаптиран към присъствието на киселини.

Ето защо според специалистите терминът „киселини в стомаха“ не е съвсем точен. По-правилно е да се говори за киселини в долната част на хранопровода, отбелязва „Здравен журнал“. Тази област, разположена зад стернума (гръдната кост), която е много близко до стомаха, всички я бъркаме със стомаха.

Киселините – симптом на ГЕРБ (гастроезофагинална рефлуксна болест)?
Факторите, които обясняват усещането за парене в т.нар. стомах, са много. Покачването на киселини към хранопровода, проява на гастроезофагинален рефлукс, са основната причина.

Храната, която поемаме, преминава по хранопровода. В долната му част се намира сфинктера (мускул), който се отваря (отпуска), за да пропусне храната към стомаха. След това сфинктера трябва да се затвори.

киселини в стомаха лечение
Киселини в стомаха – излекувайте се сами

Но при някои хора той не функционира добре и се отваря извън процеса на пропускане на храна за около двайсетина секунди средно и така пропуска киселина към хранопровода.

Покачването на киселини към хранопровода се благоприятства от силното подуване на стомаха след приемане на обилно количество храна, от голям стрес или от прекаляване с алкохола.

При някои хора мускулът, който свързва долната част на хранопровода със стомаха, е постоянно разстроен. Не е известна причината за тази „повреда“. За беда такива хора страдат от постоянни киселини, които трябва да лекуват ежедневно.

Правилните начин на живот и хранене
Обикновено хората над 40 години се оплакват от киселини в стомаха. Но лекарите отбелязват, че тези симптоми могат да се появят след 20-годишна възраст и дори в пубертета.

Хигиената на живот и средата играят важна роля за предпазването от този проблем. За да си спестите неприятните усещания, избягвайте да консумирате храни, които благоприятстват появата на киселини (мазнини, силни подправки, газирани напитки, шоколад…) Ограничете също алкохола и цигарите.

След хранене е желателно да се движите или да извършвате физически усилия, а не да бързате за полегнете. Не носете тесни дрехи и твърде стегнати колани. Не са препоръчителни и някои пози като например навеждането и притискането на гърдите към стомаха. Колкото до стреса, борете го със спорт или с релакс.

Ефикасното лечение
Киселините в стомаха най-често са доброкачествено заболяване и се повлияват при подходящо лечение. В аптеките се предлагат медикаменти, както и продукти изцяло на билкова основа, които помагат да се овладеят неприятните симптоми.

Преди появата на тези средства усложненията не са били рядкост: дългосрочно киселините могат да провокират трайно свиване и стеснение в долната част на хранопровода. В резултат болните не успяват вече да поглъщат големи парчета храна, например хляб, месо…

Но ефикасните днес лечебни продукти не допускат да се получат този род усложнения. В аптеките се предлагат добри лечебни средства не само по лекарско предписание, но и такива без рецепта. За целта обаче трябва добре да познавате симптомите и да се консултирате с фармацевта.

Консултацията с лекар е наложителна обаче, ако киселините в стомаха са съпроводени от други симптоми, които влошават качеството ви на живот: отслабване, силна умора, невъзможност да поглъщате храна на по-големи парчета.

Тези симптоми изискват допълнителни изследвания, например ендоскопия на стомаха, която позволява да се открият тежките понякога патологии като рак на хранопровода или на стомаха.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button