здраве

Как НЕ трябва да се лекуваме при болки в гърба?

Болките в гърба може да са провокирани от лошата поза, която заемаме, докато седим или стоим, или от някаква травма.

И макар че в много случаи не са симптом на сериозно заболяване, причиняват физически и емоционален дискомфорт. Сред популярните съвети как да успокоим тази болка обаче има и доста заблуди. Ето най-големите сред тях.

Мит 1

Почивка в леглото помага

Да си останеш в леглото при болки в гърба е може би най-разпространеният погрешен съвет.

Продължителната почивка отслабва мускулатурата и няма нито едно доказателство, че има какъвто и да е лечебен ефект. Седенето е още по-лошо, защото увеличава товара върху гръбнака.

Болките в гърба често са придружени от сковани и скъсени мускули и свиване на гръбнака – всички те само биха се влошили при липса на движение, информира „Здравен журнал“. Това, от което имате нужда, е да сте двигателно активни.

Все пак, движенията трябва да са плавни и в степен каквато можете да понесете, без да усилвате болезнените усещания.

С 10-20 минути, прекарани в полулегнала поза, заимствана от техниката „Александър”, може да се премахне напрежението върху гърба и да се позволи на мускулите да се отпуснат и на гръбнака да се изпъне.

Трябва да легнете по гръб върху твърда повърхност, като под главата си поставите книга с дебелина 2-5 см, сгънете коленете, като стъпите с цяло ходило на повърхността. Релаксирайте и съзерцавайте собственото си дишане.

Мит 2

болки в гърба
Какво трябва да правим при болки в гърба?

Изцяло на физическо ниво е

Често в докторския кабинет се предписват болкоуспокояващи, инжекции с кортизон, препоръчват се операции…

Но този тип медицина не взима под внимание факта, че нервната система, и в частност мозъкът, играят основна роля във възприятието, управлението и изживяването на болката.

Напрежението и стресът изострят болките, затова е необходимо да предприемете и стъпки за подобряване на емоционалното си състояние: релаксация, медитация, йога и др.

Ето една техника за дишане, която може да ви е от полза срещу стреса: сложете ръце на корема си и поемете 5 пъти въздух – максимално бавно и дълбоко.

Мит 3

Болкоуспокояващите са много необходими

Парацетамолът е предпочитаното болкоуспокояващо, но според изследвания, той има много слаб ефект за страданията в гърба.

Повечето болкоуспокояващи пък имат само временен ефект за туширане на симптомите. За борба с възпаленията се препоръчва куркумата, която има антиоксидантни и противоинфекциозни свойства.

Мит 4

Болката никога няма да изчезне напълно

Засегнатите тъкани на гърба се възпаляват и това води до секреция на хистамин и простагландини. Но това е нормална лечебна реакция на организма, целта на която е да се възстановят тъканите.

Ето защо използването на противовъзпалителни и успокояващи медикаменти на твърде ранен етап води реално до забавяне на процеса на излекуване. Рехабилитация, акупунктура, остеопатия и билки могат да подпомогнат естествените възстановителни процеси по здравословен за организма начин.

Мит 5

Първото нещо сутрин трябва да е гимнастика

Много е важно гърбът да е силен, за да е здрав, но времето, в което спортувате, трябва да бъде избрано внимателно.

Много от травмите в гърба всъщност са причинени от неговото извиване в първия половин час след ставане от сън.

В първите минути на деня е най-добре да неправите динамични, резки или натоварващи упражнения, нищо повече от бавно ходене.

Разтягането и укрепването на мускулатурата е добре да оставите за часовете, когато тялото ви ще е вече напълно събудено.

Добре е в спортните си занимания да избягвате коремните преси, защото докато стягат горната коремна мускулатура, оказват много силно напрежение върху кръста. За стегнат корем и силен гръб можете да правите планк.

А вечер е хубаво да разпускате напрегнатите мускули около гръбнака със следната техника от йога: легнете на пода по гръб, с възглавница под седалището, и сложете сгънатите в коленете крака на стол.

Вдишайте и издишайте 20 пъти дълбоко и продължително. При всяко издишане, доближавайте коленете си към гърдите и после ги връщайте обратно в изходната позиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button