здраве

Как най-бързо да се справим с махмурлука? (изпитани рецепти)

Махмурлукът е сбор от физически и психични симптоми, които се проявяват след употребата на прекомерно количество алкохол.

Приемът на пет до седем коктейла (питиета) за период от четири до шест часа обикновено води до появата на махмурлук.

Последици от намаляването на концентрацията на етиловия алкохол

Тъй като симптомите на махмурлука достигат върховата си проява почти по същото време, когато концентрацията на алкохол в кръвта падне към нулата, някои изследователи допускат, че махмурлукът всъщност е лека форма на абстиненция.

Прекомерното пиене променя химическата съобщителна система в мозъка и системата остава дисбалансирана и след спадане на алкохолната концентрация в кръвта.

Много от симптомите на махмурлука са сходни на симптомите на леката абстиненция. Има обаче някои разлики между махмурлука и абстиненцията и по-специално халюцинациите, припадъците и продължителните трудности, свързани с абстиненцията, не са сред симптомите на махмурлука.

Някои вродени лични особености увеличават риска от появата на махмурлук. При някои хора се натрупва високо ниво на ацеталдехид (поради липсата на определен ензим), което е причина да страдат от по-силен махмурлук.

При невротичните, гневните или отбранително настроените хора, онези, които се чувстват виновни, че пият, преживяват неприятни житейски събития или имат случаи на алкохолизъм в семейството, симптомите на алкохолизма са по-силни.

портокалов сок
Портокалов сок с щипка кимион помага при махмурлук

Някои видове поведение, свързани с пиенето, увеличават вероятността от появата на махмурлук, например употребата на наркотици, смущенията в нормалния режим за сън, ограниченият прием на храна и тютюнопушенето.

Балансираното хранене, допълнителният прием на вода и ограничаването на приема на алкохол спомагат за намаляването и избягването на махмурлука. Има и много алтернативни лечения, които предотвратяват или намаляват симптомите на махмурлук.

Не се препоръчва обаче приемът на още алкохол (макар че чрез него наистина се постига краткотрайно облекчаване на симптомите), тъй като може да доведе до развитие на алкохолизъм.

Основното средство за борба с махмурлука е едновременно с алкохолните напитки да се приема голямо количество вода преди лягане и на следващия ден.

Помагат изпотяването, физическото натоварване, сауната или масажът.

Според практикуващите аюрведическа медицина махмурлукът отразява симптомите на излишък от питта.

Незабавно облекчение носи приемът на вода, съдържаща сок от зелен лимон (1 чаена лъжичка), захар (1 чаена лъжичка), сол (1 щипка) и сода бикарбонат (половин чаена лъжичка).

Портокаловият сок с кимион (1 щипка) и с лимонов сок (1 чаена лъжичка) също помага при махмурлук.

Пиенето на охладено ласси – вода с кисело мляко (1 супена лъжица) и кимион на прах (1 щипка) – три-четири пъти дневно облекчава гаденето, главоболието и сънливостта.

Други средства против махмурлук

Акупресура – точката LI4, намираща се между палеца и показалеца, облекчава главоболието и коремните болки, а точките В2 (горният ръб на очната ямка близо до носа) облекчават главоболието, съпътствано от чувствителност към светлина.

Хидротерапия – изпиването на чаша вода с активен въглен на прах преди лягане води до абсорбирането на алкохола в корема и намаляване на симптомите на махмурлук.

Ароматерапия – гаденето, предизвикано от махмурлука, може да бъде облекчено от приема на ароматен коктейл от вода, лимонов сок и капка масло от резене преди закуска.

Образи (визуализация) – страдащият от махмурлук може да си представи, че се намира на кораб в бурен океан. Океанът постепенно се успокоява, докато накрая корабът спокойно се поклаща по водата.

Пробиотици – бактерията Bifidobacterium bifidum отстранява продуктите от разграждането на алкохола. За борба с махмурлука натуропатите препоръчват прием на В. bifidus преди лягане и отново на следващия ден.

Добавки – приемът на 50 мг витамин ВЗ преди лягане облекчава махмурлука.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button