любопитно

Как лесно да превърнем терасата в цветен оазис?

След пролетното почистване на апартамента е време да обърнем заслужено внимание на балкона. Тази част от жилището е може би най-пренебрегваната.

Свикнали сме, че това е мястото, на което готвим или простираме дрехите си, държим бурканите със зимнина или празните кашони.

Ако обаче следваме максимата, че нашият дом е нашата крепост, то спокойно можем да кажем, че нашата тераса е нашият оазис. Тя не е склад, сушилня или кухня, а място с огромен потенциал.

Можете да я превърнете в читалня, гостна, малък бар, кътче за релакс или пък за игра на детето (ако, разбира се, е достатъчно безопасна).

Без значение дали е остъклен или не, дали е голям или малък, балконът крие куп възможни метаморфози. Освен това изисква минимални вложения и усилия, като в замяна ще се сдобиете с ново любимо място.

А какъв по-идеален момент за това от прекрасното време, което се задава?

Решения

Преди да се захванете за работа, трябва да вземете две важни решения. Първото е в какво искате да превърнете терасата си, а второто – колко пари сте склонни да отделите за това начинание. Но основната ви задача е да се отървете от всичко ненужно.

Изпразнете балкона изцяло и помислете къде бихте могли да подредите нещата, които не можете да изхвърлите. След това почистете основно всяко ъгълче, а ако терасата е остъклена, излъскайте прозорците и дограмата. Когато сте готови с тези задачи, е време за пазар.

тераса
Идеи за красива тераса

Помислете какво искате да направите със стените. Възможностите са много – освежаване с приятен цвят, облепяне с фототапет, добавяне на акцент като картина или рафт с книги, стенна облицовка с PVC ламперия или пък 3D стенни панели.

Решението зависи най-вече от бюджета. Същото важи и за пода. Можете да сложите изкуствена трева, ламинат или плочки върху които да постелите пътека. След като решите тези основни неща, можете да се захванете с обзавеждането на вашия оазис.

Въображение

Ако сте решили да си направите кът за четене, ще са ви необходими съвсем малко неща. Едно удобно кресло или барбарон ще ви струват около 300 лв. За не повече от 40 обаче можете да се сдобиете с някой цветен стол, върху който да поставите възглавничка, за да се чувствате по-комфортно.

Нужна ви е и малка масичка за кафе. Такава ще ви излезе между 50 и 60 лв, пише „Телеграф“. Ако сте сръчни обаче, можете и сами да си я измайсторите от палети. Всъщност с тях имате възможност да си направите пейка, табуретка или диванче, към които да си купите единствено подложки за сядане.

Този вариант е особено подходящ за терасата, така че ако имате време и малко повече въображение, не се колебайте. Вземете си един лак и една четка, за да освежите собственоръчно направените мебели, и сте напълно готови. Така ще имате възможност да я превърнете в гостна с повече места за сядане.

В случай обаче че не ви се занимава или пък нямате време за това, продължете обиколката по магазините. Най-удачният вариант за по-малки балкони са масичките, които се монтират на стена.

Те са практични и изключително удобни, а цената им е около 60 лв. Ако я поставите много ниско, можете да комбинирате с възглавнички за под. Цената им започва от около 20 лв. и расте според големината. Този вариант е особено подходящ и за детски кът на терасата.

За бар пък ще са в необходими столове тип „щъркел“. Те са скъпи, но често има намаления или пък се намират на втора ръка за около 50 лв. на брой. Нужно е обаче и монтирането на някакъв плот, което прави този вариант и най-скъп, тъй като за тази цел ще трябва да се бръкнете най-малко с още 200 лв.

Акценти

Сгъваемите дървени мебели също са чудесно решение, защото може да ги разпъвате само когато се налага. През останалото време пък могат да висят на стената като търсен ефект. Когато решите въпроса с обзавеждането, можете да се отдадете и на акцентите.

Те са от изключително значение за оазиса. На първо място са растенията. Много подходящи за балкона са висящите саксии, както и дръвчетата. Поотгледани обаче те излизат скъпичко – 50-70 лв.

За тази сума можете да си купите лимон, кипарис, финикова палма, драцена, юка, фикус или друго саксийно растение. Колкото повече зеленина има на терасата ви, толкова по-уютна ще изглежда тя.

За да добавите и щипка романтика, можете да вземете няколко фенера (5-10 лв. за брой) или пък лампички от онези, с които украсяваме елхата. За да не е коледно обаче, е добре да светят в един цвят, за предпочитане жълт.

One Comment

  1. Чудесна статия и страхотни идеи! Вярно е, че терасата има огромен потенциал и от нас зависи да го развием и да я превърнем от склад в оазис! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button