Цветя

Как да си направим био тор за плодовете, зеленчуците и цветята ни?

Известно е, че копривата съдържа много минерални вещества, активни съставки и витамини.

Тези й качества я правят не само полезна храна за хората през пролетта, но и за растенията.

В екологичното градинарство копривата може да се използва успешно като течен тор за подхранване на плодове, зеленчуци и цветя.

Научно доказано е, че след поливането на растенията с течен тор от коприва те боледуват много по-малко от гъбички и започват да растат по-буйно.

Как да си приготвим тор от коприва? Ето ви няколко лесни и изпитани рецепти за приготвянето на този био тор:

Рецепта 1:
1 кг зелена коприва се поставя в 10 л вода (за предпочитане дъждовна).

Съдът, в който ще престои копривата, трябва да е пластмасов или керамичен. Той се затваря добре и се поставя някъде на сянка, под навес, край къщата или някъде на тъмно място.

тор от коприва
тор от коприва

За да ускорите процеса на ферментация, всекидневно разклащайте съда. При топло време течният тор е готов за 1-2 седмици.

Начин на приложение: течният тор се разрежда преди употреба с вода в съотношение 1:10 и след това с него се поливат растенията. Особено добре действа на младите разсади.

Рецепта 2:
Рецепта за студена настойка: В 5 л студена вода се накисват 500 г прясна коприва. Престоява едно денонощие и без да се разрежда, с нея се изкъпват целите растения.

Тази копривена баня отблъсква много вредители – на първо място въшките.

Рецепта 3:
Залейте 1 кг пресни листа и стъбла от коприва с 5 л вода, сложете на огъня и варете не повече от 5 мин. После изчакайте изстине добре.

Прецедете и разредете с вода в съотношение 1/20 (една част отвара с 20 части вода). С готовият препарат пръскайте карфиол, домати, цветя и др. Достатъчно е да се прави 3 пъти на сезон.

С отварата може да започнете и поливане на растенията през пролетта „щом се покажат“ 2-3 см над почвата. През пролетта поливайте по-често привечер, за да могат да се напоят добре.

През есента и зимата поливайте след изсъхване на почвата, дори може да поливате само с вода. Есенните и зимните дни са по-оскъдни на слънце и затова не е нужно да стимулирате растенията с отварата от коприва.

Така растенията ще ви се отблагодарят богато – ще има по-малко паразити по тях, а вие ще се радвате на успехите си от положения труд с копривата.

Копривената настойка внася много азот в почвата, който е нужен на цветята и растенията. Дори почвата където расте копривата е полезна за растенията, защото и тя е много богата на азот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button