здраве

Как да излекуваме лесно мазолите?

Меките и твърдите мазоли се образуват, за да предотвратят нараняване на кожата, която многократно е прищипвана, подложена на триене или на дразнене. Наследствени мазоли могат да се образуват дори когато липсват очевидни причини за тях. Това най-често се наблюдава при децата.

Причините за образуването на меки и твърди мазоли обикновено са:
Обувки с много високи токчета и обувки, които са неудобни
Тесни чорапи или чорапогащи
Деформации по пръстите на краката
Вървене или стоене върху твърда повърхност продължително време
Работа или хоби, което води до неотслабващ постоянен натиск върху едно и също място

Меките мазоли могат да бъдат силно възпалени и заобиколени от зачервена подута кожа. При всеки натиск, насочен надолу, се появява остра болка, като в останалото време болката може да е тъпа.

Аюрведа препоръчва използването вечер на паста, приготвена от една чаена лъжичка гел от алое вера с половин чаена лъжичка куркума (Curcuma longa).

Мекият или твърдият мазол трябва да се покрие с пастата и да се бинтова за през нощта. Всяка сутрин мазолът се накисва в топла вода в продължение на 10 минути, а през деня се масажира със синапено масло от Brassica nigra.

мазоли лечение
Как да излекуваме лесно мазолите

Мазолите могат да омекнат, като се киснат стъпалата в разтвор на английска сол или като се използват хидрокортизонови кремове, вазелинови или ланолинови лосиони. След това се отстраняват чрез търкане на мястото с пемза или пила за стъпала. Това обаче не се препоръчва при меките мазоли, тъй като търкането ги прави още по-болезнени.

При напукана кожа е добре да се потърси съветът на лекар, тъй като е възможно да се стигне до инфекция. В случай на инфекция може да се наложи отстраняване на засегнатите слоеве кожа и дрениране на гнойта, както и перорален (вътрешен) прием на антибиотици.

За да се намали болката или възпалението, в някои случаи в засегнатата област се налага инжектиране на кортизон.

Повечето меки и твърди мазоли изчезват в рамките на три седмици след отстраняване на натиска, който ги е предизвикал. Ако обаче причините за състоянието не бъдат напълно премахнати или им се позволи да възникнат отново, меките и твърдите мазоли могат пак да се появят.

Постоянната болка, свързана с меките мазоли, може да промени начина на вървене или стоеж. Тези промени впоследствие също е възможно да причинят болка и дисфункция на глезените, гърба, бедрата или колената.

Важно е също обувките да осигуряват достатьчно място за свиване на пръстите, както и да се пробват и на двата крака. Трябва да се избягват островърхи обувки и обувки с високи токчета. Износените или неравни подметки и токчета на обувките трябва да се подменят или поправят. Може да се наложи носенето на коригиращи обувки или на специални стелки.

Чорапите и чорапогащите също трябва да стоят добре на краката. Ако е необходимо, да се носят ръкавици, наколенници и други предпазни средства, за да се предотврати триенето, особено когато човек извършва тежки физически дейности или спортува.

Мъртвата кожа не трябва да се изрязва или обелва, защото това може да доведе до разраняване и инфекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button