здраве

Известен доктор препоръчва тези храни при множествена склероза!

Много болни от множествена склероза спазват хранителния режим с ниско съдържание на мазнини, разработен от д-р Рой Суонк за забавяне развитието на болестта. Той препоръчва:

– Консумирайте не повече от 10 г наситени мазнини дневно.

– Ограничете приема на полиненаситените мазнини до 50 гр или по-малко дневно.

– Вземайте по 1 с.л. масло от черен дроб на треска дневно, за да си доставите основни мастни киселини. Маслото от черен дроб на треска е добър източник на омега-3 мастна киселина, една от двете основни мастни киселини.

– Консумирайте нужното количество протеини, за предпочитане растителни, като соя, бобови, семена и ядки.

– Яжте повече риба, която е добър източник на омега-3 мастна киселина. Суонк препоръчва консумация на риба три или повече пъти седмично. Смята се, че мастната киселина омега-3 подпомага производството на миелин и подобрява функцията на нервите.

Освен хранителния режим на Суонк д-р Майкъл Мъри и д-р Джоузеф Пизорно, автори на книгата Енциклопедия на природната медицина, препоръчват и следните хранителни добавки:

– Ленено масло. Мъри и Пизорно препоръчват рибното масло от диетата на Суонк да се замени с ленено масло, защото то осигурява прием и на омега-3, и на омега-6 мастни киселини. Изследванията сочат, че омега-6 облекчава симптомите на МС.

ленено семе
Лененото семе и маслото от него са много полезни

– Антиоксиданти като селен, витамин С и витамин Е. Болните от множествена склероза често имат недостиг на витамини.

– Витамин В12. Болните от МС често имат дефицит на този витамин и се смята, че коригирането на дефицита забавя разрушаването на миелина.

Физически упражнения и физиотерапия

Почти всички видове упражнения и двигателни терапии са полезни за хората с МС. При онези, които са твърде слаби, за да правят упражнения сами, помощта на масажист или на физиотерапевт води до подобряване на кръвообращението в крайниците и общото състояние.

Хората с по-съхранени двигателни способности може да се насочат към тай чи, чи гун и йога, към бойните изкуства, към традиционните упражнения за сърдечно-съдовата система или към водната аеробика.

Други видове лечение

За лечение на засегнатите участъци от тялото се използват и други алтернативни лечения, като ароматотерапия (масаж на тялото с масло от розмарин или от хвойна) и хидротерапия (топли и студени вани за третиране на засегнатите места, както и програма за изпълнявани във водата упражнения), които подобряват мускулната сила на болните от МС.

Китайските билки, особено женшен, също помагат за контрола над заболяването. Според изследване от 2001 г. полезно е и носенето на охлаждаща жилетка. Тя охлажда пациента (без да засяга температурата му) и стимулира производството на азотен оксид в белите кръвни клетки, който играе роля при МС.

Алопатично лечение

Стандартното лечение се състои от програма за упражнения, промени в хранителния режим и лекарства. Предписват се три относително нови медикамента: бета-интерферон А (авонекс), който ограничава инвалидизирането; бета-интерферон.

В (бетаферон), който намалява броя и сериозността на влошаванията; и глатирамер ацетат (копаксон), който спомага за предотвратяване на влошаването при пациенти, страдащи от вид МС, изразяващ се в релапс-ремисия. При тези пациенти за определен период от време симптомите намаляват или изчезват (ремисия), а после следва рязко влошаване на болестта (релапс). Всички лекарства се инжектират.

Те имат сериозни странични ефекти, като висока температура, умора, слабост, студени тръпки, мускулни болки и възпаление около местата на инжектиране. В някои случаи авонексът се понася от болните по-добре от бетасерона.

За симптоматично лечение на мускулните спазми най-ефективен е баклофен, а дозировката му трябва да бъде прецизно определена в зависимост от нуждите на пациента.

При пациенти с много силни спазми може да се използва имплантирана помпа за вливане, която освобождава лекарството директно в гръбначния мозък. Понякога заедно с баклофена се дава и диазепам (валиум), за да се повиши ефективността на лекарството.

Алтернативни антиспастични лекарства са тизанидин и дантролен. За лечение на внезапните пристъпи понякога се използват стероиди като метилпреднизолон и преднизон.

Прогнозата е лоша за пациенти, чиито симптоми бързо се влошават веднага след поставянето на диагнозата, за онези, които имат съществено влошени мускулни или мозъчни функции още в началото, и за болните със силно аномални резултати при изследванията с магнитен резонанс още в началото.

От друга страна, пациентите, които се възстановяват бързо след първоначалните симптоми, или онези, които имат само сетивни затруднения за пет години или повече след поставянето на диагнозата, често остават работоспособни по-дълго и живеят по-продължително от болните с хронично прогресираща множествена склероза.

Не е известен начин за предотвратяване на множествената склероза, но хранителният режим с ниско съдържание на наситени мазнини помага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button