здраве

Имате бели петна по ноктите? Ето какво означава това!

Състоянието на ноктите говори много за здравето

Понякога ноктите са удебелени, набраздени или покрити с бели, жълти или черни петна. Тези малки дефекти обикновено са без значение, но невинаги…

Врастнал нокът

Най-често се случва при палеца на крака. Врязването на нокътя в околната тъкан се дължи обикновено на тесни обувки или на деформация на пръстите при възрастни хора и диабетици.

Важен е и начинът, по който се режат ноктите – най-безопасно е да се запазват правите ъгли в горните им краища и да не се подрязват прекалено ниско.

Ако кожата е зачервена и подута, потърсете лекарска помощ. Необходимо е третиране с антисептично средство и локален антибиотик. В редки случаи се налага хирургична интервенция. В случай на деформация на пръстите се препоръчва употребата на ортопедични стелки, които променят опорните точки на стъпалото.

Хоризонтални линии

Когато кутикулата, тоест кожата, която покрива долния край на нокътя, е накърнена, през нея преминават бактерии и проникват в матрицата на нокътя (корена му) – зоната, където се произвежда кератинът.

Появяват се хоризонтални линии по повърхността на нокътя. Най-често това засяга хора, които си служат с химически продукти, без да употребяват предпазни ръкавици.

За да се избегнат рисковете, по-добре е кожичките да не се режат или изтръгват, а само да се притискат леко, така че да отворят нокътя.

При екзема се налага още по-голяма бдителност, тъй като кожата става много уязвима. Понякога се предписват антибиотици, след като се идентифицира болестотворната бактерия.

Бели петна

Здравият нокът обикновено е с цвета на кожата, която прозира под него. Белите петънца, които приличат на мехурчета, не са обезпокоителни. Не е вярно, че те говорят за недостиг на калций, както често се мисли.

Всъщност те са последица от малки травми, които предизвикват леко отлепване на нокътя. Няма какво да се направи, освен да се изчака израстването му.

Жълтеникави удебелявания

Белезникави или жълти удебелявания могат да се появят по ноктите, най-често по нокътя на палеца.

Обикновено причината е микоза – гъбички, които не предизвикват болки, поне в началото, информира „Здравeн журнaл“.

Прихващат се в басейна, но могат да се дължат също на тесни обувки, изпотяване на ходилата, изкривяване на пръстите, при което те се разполагат един върху друг. Възможно е заразяване и на съседните нокти. Локалното противогъбично лечение е достатъчно в повечето случаи, но понякога е нужно да се приемат антибиотици през устата. Консултирайте се с лекар.

Вертикални стрии

Както по отношение на кожата и косата, така и спрямо ноктите ние не сме равнопоставени пред остаряването. При някои хора то се забелязва по вертикалните стрии, които се появяват по нокътната повърхност и я набраздяват. Може да се стигне до поява на цепнатини, които правят ноктите крехки и чупливи.

Понякога причината е в недостиг на желязо – консумирайте по-често леща и червено месо, ако кръвният тест потвърди този проблем. Изпилвайте грижливо краищата на ноктите, за да не се разцепват, и използвайте укрепващ лак.

Зачервяване и подуване на контура

Честа причина е изтръгването на стърчащите кожички от двете страни на нокътя. До зачервяване и усещане за затопляне може да се стигне и при гризане на ноктите или при използване на недобре почистени ножички и пили.

Първата грижа е дезинфектирането на засегнатата зона и предпазването й с антисептична лепенка. Ако възпалението продължава няколко дни подред с болки и температура, трябва да се потърси лекарска помощ.

Може да се наложи интервенция за премахване на гнойта и прилагане на противовъзпалителни лекарства и антибиотици.

Тъмно петно

Ако петното се премества заедно с растящия нокът, няма от какво да се безпокоите – най-вероятно става дума за хематом, който ще премине от само себе си.

Но ако тъмно набраздяване стои на едно и също място и излиза от очертанията на нокътя, това означава, че то е разположено върху кожата. Бързо потърсете мнението на дерматолог. Най-вероятно той ще пристъпи към биопсия, за да се определи дали не става дума за меланома – кожен рак, който изисква незабавна операция.

Почерняване след удар

Притискане на нокътя в затваряща се врата, удар или търкане в тясна обувка могат да предизвикат хематом, който не е болезнен, но пречи на нокътя да расте. Отначало е тъмен, след това преминава през всички цветове на дъгата, докато изчезне.

В случай, че е болезнен, трябва да се освободи задържаната кръв с помощта на пробождане с предварително стерилизирана игла. Ако болката се разпространява извън нокътя, рентгеновата снимка ще определи дали няма фрактура.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button