новини

Идва зима! С тази информация ще спестите пари от отопление!

Огънят грее в камината, чашите с вино блещукат в полумрака, а вие гушнати в любимия човек слушате приятна музика.

Така започват половината романтични филми, които гледаме всяка зима от дивана вкъщи.

Всъщност открай време камината се свързва освен с романтика и топлина, също и с лукс.

Всички големи и скъпи къщи разполагат с вградена камина, в която пламъкът никога не угасва. Ето защо много хора си мислят, че това удоволствие е недостъпно и пасва само на големи помещения с мраморни подове.

В това обаче няма нищо вярно. Истината е, че разнообразието при камините е толкова огромно, че човек може да се загуби в морето от информация за големина, функции, мощност, материали, начин на работа, облицовка и, разбира се, цени.

По отношение на обема и формата камините могат да бъдат както малки и практични, така и много обемни и внушителни. Ако живеете в апартамент, най-добре е да се спрете на модел, който да стои добре в ъгъла на помещението.

Освен че няма да заема ценно пространство, по този начин камината ще се превърне в неповторим акцент. Подобни модели излизат съвсем евтино в порядъка на 150 до 250 лв.

камина
Камината е идеално решение за отопление
При тях пламъкът е декоративен, но напомня изцяло на истински. Освен това силата му може да се регулира и да се включи независимо от режима на отопление.

Друго предимство на този тип камини е, че не се нуждаят от никакви допълнителни материали – кюнци, дърва, пелети и други подобни, защото работят на принципа на електрическа печка, пише в. „Телеграф“.

Обикновено мощността им е между 1500 и 2000 вата, като повечето предлагат няколко степени на отопление и регулируем термостат, а в повечето случаи моделите имат и режим на охлаждане, което ги прави още по-ценен и универсален уред.

Ако пък искате да се поглезите с „класическия“ вид на камината – вградена в стената, можете да заложите на декоративните модели, които имитират телевизор. Тяхната цена е около 300 лв.

Те се монтират на стената, имат крачета за лесно придвижване, а пламъкът може да се включва независимо от това дали използвате камината за отопление. Освен това имат защитен термоизключвател, което ги прави безопасни.

Яркостта на пламъка може да се регулира при това с дистанционно управление, което прави този модел чудесен за мързеливите студени вечери.

Екстри

Що се отнася до материалите, камините могат да бъдат стоманени, керамични, чугунени, каменни и т.н. Едни от най-качествените камини, които се предлагат на българския пазар, са италианските, като повечето от тях са изработени именно от чугун.

Този тип камини изстиват по-бавно от стоманените и продължават да отопляват помещението часове след като дървата прегорят.

Голяма част от тях също имат дистанционно, с което пък може да настроите огъня да се запали в определен час. Също така имат и възможност за допълнителна настройка, с която ще може да запалите камината си на разстояние от 100 или 200 км чрез GSM.

На италианските огнища е предвиден и детски контрол. В повечето случаи това е едно лостче, което не позволява на децата вкъщи да отворят вратата и да се изгорят от пламъка. Всички тези екстри обаче излизат скъпи. Така например камина за вграждане с водна риза на дърва ще ви струва около 2300 лв. Мощността е 14 kW и може да отоплява 70 кв. м от дома ви.

Камините с водна риза са подходящи за жилища, в които вече има вградени радиатори и към тях може да се включи огнището. В противен случай, за да не разбивате апартамента, може да изберете камина на въздухопровод. Тя изпълнява функцията на климатик, като насочва топлия въздух в желаната от вас посока.

За сметка на вносните камините, произведени от родни фирми, поддържат сравнително по-ниска цена. Така може да се сдобиете с прилична камина, но от стомана, на цена между 230 и 280 лв. Повечето от камините имат и шкафче, в което да съхранявате няколко броя нарязани дървета.

Мощността, с която разполагат българските камини, е между 8-12 kW. Това е достатъчно, за да отоплявате помещение от 60 до 80 кв. м. Стоманените камини са сравнително леки – между 70 и 80 кг.

За да поддържате камината си в добро състояние и да създадете допълнителна украса, се нуждаете от определени аксесоари като стокер, духало, метличка, маша и лопатка.

Оказва се обаче, че по магазините тези аксесоари не са никак евтини. Един комплект може да ви струва между 60 и 100 лв. Други аксесоари за камина, с които може да се снабдите, са решетки, железни подпори за дървата в огнището и железни плочи.

Те са предназначени за вътрешността на камината и се използват за поддържане на огъня. При покупката на камина трябва да се избере и подходящ кюнец. Той се предлага в няколко варианта според големината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button