здраве

Ето тези лесни трикове гонят опасните комари!

Ако си мислите, че змиите или лъвовете са най-смъртоносните животни на Земята – грешите. Животното, което погубва най-много хора, е комарът.

Ако влечугите убиват 50 хиляди души на година, царете на джунглата – 100 души, то хвъркатите насекоми са отговорни за смъртта на 725 хиляди души.

Сезонът на комарите е вече тук. Те са отговорни и за епидемията от зика и за куп тропически болести като чиконгуня и денга, за които хората по нашите географски ширини не са чували.

Тава лято обаче насекомите у нас могат да разнасят западнонилска треска – вирус, който в редки случаи може да предизвика възпаление на мозъка. За да се предпазим от инфекциите, трябва да знаем как да пропъдим крилатата напаст.

Комарите успяват да хапят и през дънките. Затова, ако искаме да сме защитени, трябва да сме облечени на два пласта. По време на излет на открито носете дрехи в светли тонове, които не привличат летящите насекоми.

Сложете мрежи на вратите и прозорците. Те трябва да са добре закрепени, за да не преминават летящите кръвопийци покрай тях.

предпазване от комари
Лесно можем да се предпазим от комарите

Освен за тяло, репеленти можете да използвате и за обработката на дрехи, защитни мрежи и палатки. Тяхната ефективност зависи изключително много от температурата и влажността.

При засилена физическа работа и голямо изпотяване тя значително намалява. Много добри репелентни качества имат препаратите на база на веществата диметилфталат и диетилтолуамид под формата на лосионите кремове, различни емулсиии и аерозоли.

В стаите е удачно да се използват и широко разпространените топло изпаряеми таблетки. Препаратите се поставя в специален електроуред изпарител, който се включва в електрическата мрежа (за по-голям ефект в близост до отворен прозорец).

Война на комарите можем да обявим и с натурални средства, пише „Телеграф“. Има няколко растения, които са способни да пропъдят кръвосмучещите и е добре да си ги имаме в саксия у дома.

Едно от тях е цитронелата. Екстрактът от растението е едно от най-често срещаните съставки в повечето репеленти против комари. Тя всъщност е красиво многогодишно растение, който излъчва силен аромат.

Ако искате да се предпазите от досадните комари, може да поставите саксии с растението около веранда или тераса или можете да го засадите направо в градината.

Друг отличен избор е маточината. Тя е много издръжливо растение, устойчиво на суша, което расте добре дори и в сянка.

От летящите твари отлично пази и така наречената коча билка. Изследване от 2010 година показва, че тя е десет пъти по-ефективна от една от най-популярните активни съставки в много от репелентите.

Невенът пък съдържат пиретрум – съставка, която се намира в много инсектициди. Те имат уникален аромат, който крилатите намират за отблъскващ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button