новини

Ето колко лева ще похарчи българинът покрай Съединението!

Малко над половин милион българи се очаква да пътуват в страната и извън нея за Съединението.

Всички общо ще похарчат 166,4 млн. лева – това твърди Румен Драганов, който е директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Броя на пътуващите българи през тази есен ще бъде с 15 на сто повече спрямо миналата година.

Около 26% или всеки четвърти ще пътува зад граница. Общо 140 000 българи ще прекарат празничните дни в чужбина.

От тях 75 на сто заминават за Гърция, а останалите ще пътуват в съседните държави – Сърбия и Македония, пише „Телеграф“.

Причината по-голямата част от нашенци да се насочат към южната ни съседка е, че цените там ще са значително по-ниски от тези в родните хотели.

Например три нощувки в студио в Кавала за дългия уикенд около 6 септември излиза около 200 лева. У нас цените са над тази стойност в по-добрите места за настаняване. Заради наплива на българи хотелите в Кавала са 90% пълни.

Много от нашенците, които ще посетят южната ни съседка, ще отидат на гости при свои близки и роднини.

левове пари
Ще похарчим над 160 млн лв покрай Съединението

Голяма част от тези, които ще останат на българска земя, ще прекарат дългия уикенд на море. Други пък ще посетят културните забележителности в по-големите градове като Пловдив, Велико Търново, София и други.

Балнео, спа и уелнес хотелите са на 90% запълнени от туристи и през септември. Става въпрос за места за настаняване не само по морето, но и тези във вътрешността на страната.

Харчове

Общата сума, която ще похарчат нашенци през почивните дни за Съединението, възлиза на 166,4 млн. лева.

Очаква се за пътуването си в страната българите ще заделят около 240 лева. За чужбина средният разход за пътешествието около празниците възлиза на 520 лева.

Разходите не се различават спрямо похарченото през миналата година, с изключение на парите за гориво. Хората обаче ще похарчат спестените от бензин и дизел пари за повече ресторанти и културни обиколки.

Заради очакванията за хубаво време родните и хотелите в съседна Гърция ще са пълни през целия септември.

Чужденци

През следващия месец в страната ще влязат около 1,4 млн. чужденци, сочат данни на института. Част от тях само ще преминат през страната, други ще дойдат на почивка, а трети са тези, които имат втори дом тук и ще прекарат целия месец в жилищата си, коментира Драганов.

Туристите, които ще дойдат на почивка, купуват пакети на стойност средно 540 евро, което е с около 15 на сто повече спрямо последните две години, когато средният харч на чужденец е бил 465 евро.

Очаква се през септември и дори октомври в родните хотели да има закъснели туристи от Германия.

Тази година България е дестилация номер едно за немските туристи, заради напрежението в Египет и Тунис, които преди години са били най-посещавани от германските туристи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button